Index Vakbarát Hírportál

Ötmilliárd forintos keretösszeggel tettek közzé építési és felújítási pályázatot a kistelepüléseknek

2024. június 12., szerda 13:13

A Miniszterelnökség közölte, hogy szerdától pályázhatnak a kistelepülések út, híd, járda és kerékpárút építésére és felújítására.

2024 májusában 5 milliárd forintos keretösszeggel az 5 ezer fő alatti kistelepülések számára út-, híd-, járda- és kerékpárforgalmi létesítmény építési és felújítási pályázatot tett közzé a Miniszterelnökség a Magyar Falu Program keretében – számolt be az MTI.

A felkészülési időt követően a pályázatok benyújtására szerdától kezdve, kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár felületén keresztül van lehetőség július 12-ig.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok a támogatást a tulajdonukban lévő utak, hidak, járdák építésére, felújítására és korszerűsítésére, valamint állami vagy önkormányzati tulajdonú járdák felújítására vagy kerékpárforgalmi létesítmények kialakítására, fejlesztésére igényelhetik; egy pályázó kizárólag egy pályázatot nyújthat be.

A program keretében igényelhető maximális támogatási összeg út-, híd-, kerékpárforgalmi létesítmények építése vagy felújítása esetén 45 millió forint, járdák fejlesztésénél 10 millió forint.

A beruházást a pályázati kiírás közzétételének napjától számított legfeljebb 18 hónap alatt, de legkésőbb 2025. november 13-ig el kell végezni.

A Magyar Falu Program egyik legfontosabb célja a kistelepülések közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése. A kormány a program keretében 5 év alatt a jelenlegi pályázati kiírással együtt több mint 370 milliárd forinttal támogatja a biztonságos mellékutak, jó minőségű utcák és járdák építését szerte az országban.

Rovatok