Index Vakbarát Hírportál

Bakondi György az Indexnek: Tarthatatlan és jogilag nonszensz az Európai Bíróság döntése

2024. június 13., csütörtök 20:31

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Indexnek reagált arra a hírre, hogy az Európai Bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós menekültügyi jogszabályok rendkívül súlyos megsértése miatt. Közölte, hogy a magyar kormánynak ezt a döntést nem áll szándékában végrehajtani.

Amint arról az Index is beszámolt, az Európai Bíróság azzal vádolja Magyarországot, hogy rendszeresen figyelmen kívül hagyja az uniós menekültügyi szabályokat, és hogy olyan jogsértést követett el a magyar kormány, amely precedens nélküli. 

Mindezek miatt súlyos ítéletet hoztak, 200 millió eurós (mintegy 79,3 milliárd forintnyi) bírság megfizetésére kötelezték az országot, emellett Magyarországnak a késedelem minden egyes napja után 1 millió eurót kell fizetnie. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az Index megkeresésére Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: Magyarország egy 200 millió eurós átalánybüntetés kapott, és utána napi 1 millió eurót kell fizetni mindaddig, amíg a a migrációval kapcsolatos előírásokat be nem tartja, ez az ügy 2020-ban kezdődött. 

Azt szeretnék elérni, hogy a magyar területre átjutó, illegálisan érkező tömegek, ahogy magyar területre érnek, azonnal benyújthassák magyar területen a menekültügyi kérelmüket. Ez idő alatt eltartjuk őket – megfelelő elhelyezésben –, egészen addig, amíg jogerős döntést nem hoz – esetleg egy fellebbezés után – az ügyben a bíróság. Ez egy hosszú időszak lenne

– fejtette ki lapunknak Bakondi György, aki arról is beszélt, hogy 2015-ben már megtapasztalhattuk azt, milyen, amikor tömegek érkeznek Magyarországra.

„Akkor több mint 400 ezren érkeztek, ebből 387 ezren nyújtottak be menekültügyi kérelmet, de egyiket sem lehetett érdemben elbírálni, mert alighogy benyújtották kérelmüket, illegálisan távoztak tovább Nyugat-Európába” – tette hozzá.

„Nem véletlen, hogy most hozták nyilvánosságra a döntést”

Mint mondta, a magyar kormány 2015-ben hozott egy döntést a magyar lakosság nagyon intenzív és pártpolitikai hovatartozásán túlnyúló támogatásával, miszerint a határt őrizni kell, a belső biztonság alapja a határbiztonság, és meg kell akadályozni, hogy ismeretlen személyazonosságú, erőszakosan fellépő, ismeretlen célból érkező emberek tömegesen jussanak be Magyarországra. 

Ezt megtettük, ennek a mai napig jelentős a politikai támogatottsága a magyar emberek körében. Nem véletlen, hogy az Európai Bíróság ezt a döntését csak az európai választások után hozta nyilvánosságra. Ilyen aránytalan, súlyos, indokolatlan, jogellenes döntésnek a nyilvánosságra hozatala adott esetben további szavazókat mozgósított volna a Fidesz politikája mellett. Ezért vártak a nyilvánosságra hozatallal

– fogalmazott Bakondi György.

A főtanácsadó szerint még egy jogi anomáliát is fel lehet itt fedezni: korábban 6 millió forintos napi büntetést indítványozott az eljárást kezdeményező Európai Bizottság, és most ennek sokszorosát, napi 1 millió eurós bírságot szabott ki a bíróság.

„Vagyis a legfontosabb vádhoz kötöttség elvét sem tartotta be, tehát jogilag is egy nonszensz, egy jogállamban elképzelhetetlen döntés született” – tette hozzá. 

Mit lép a magyar kormány? 

Hogy mit fog lépni a magyar kormány, azt a legközelebbi kormányülés után tudják majd megmondani. „Most az első reakciók elhangzottak, miniszterelnök úr és Gulyás Gergely miniszter is nyilatkozott a Kormányinfón, tehát ez az alaphelyzet” – tájékoztatott Bakondi György, majd hozzátette:

Egy biztos, azt kívánják elérni ezzel a büntetéssel, hogy nyissuk meg a határainkat, engedjünk be mindenkit, aki érkezett, és itt lehessen kivárni a menekültté nyilvánítást, holott már az érkezés pillanatában világos, hogy túlnyomó többségük nem politikai menekült, hanem a jobb élet reményében Európába tartó illegális bevándorló.

Közölte: olyan döntést nem fog hozni a magyar kormány, ami az eddig követett, nagy lakossági támogatottságú migrációs politikájával ellentétes lenne. Bakondi György egyértelműen kijelentette:

Magyarország a bírságot nem fogja kifizetni és nem veszi tudomásul ezt a döntést. Egy tarthatatlan, és jogilag nonszensz megoldást talált az Európai Bíróság. 

Kérdésünkre válaszolva elmondta, „a büntetés nem a kerítésről szól, hanem tulajdonképpen azt akarnák elérni, hogy aki a túloldalról dobálja, csúzlival vagy géppisztollyal lövi a határt őrző magyar rendőröket, majd ha átmászik a kerítésen és leteszi a géppisztolyát és azt mondja, »kérem, én politikai menedékjogot kérek«, akkor erre legyen lehetősége”.

Szerinte ez a döntés a magyar belső biztonságot szolgáló alapvető biztonsági kritériumokat kérdőjelezi meg. „Magyarországnak ezt a döntést nem áll szándékában végrehajtani. Sem a büntetést, sem pedig az általa kikényszeríteni akart határőrizeti változtatást nem kívánjuk végrehajtani” – nyomatékosította Bakondi György.

(Borítókép: Bakondi György 2023 szeptemberében. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok