Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bíróság 200 millió eurós bírsággal sújtotta Magyarországot, Orbán Viktor reagált

2024. június 13., csütörtök 11:11

Az Európai Bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós menekültügyi jogszabályok rendkívül súlyos megsértése miatt.

Az Európai Bíróság azzal vádolja Magyarországot, hogy rendszeresen figyelmen kívül hagyja az uniós menekültügyi szabályokat, és hogy olyan jogsértést követett el a magyar kormány, amely precedens nélküli – írja a Euronews.

Mindezek miatt súlyos ítéletet hoztak, 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezték az országot, emellett Magyarországnak a késedelem minden egyes napja után 1 millió eurót kell fizetnie. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A pénzt automatikusan levonják az uniós költségvetésből, amelynek egy részét hasonló jogi problémák miatt továbbra is befagyasztják.

 A kötelezettségek nem teljesítése az uniós jog példátlan és kivételesen súlyos megsértését jelenti

– áll az Európai Bíróság sajtóközleményében.

A vita 2020 decemberére nyúlik vissza, amikor a bíróság megállapított, hogy Magyarország korlátozta a nemzetközi védelmet kérők számára a menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférést az országban. A magyar hatóságokat azzal vádolták, hogy jogellenesen tartják fogva a kérelmezőket tranzitzónákban, megsértik a nemzeti területen maradáshoz való jogukat, továbbá hogy amíg fellebbeznek elutasított kérelmük ellen, kiutasítják őket.

Mivel Magyarország figyelmen kívül hagyta a 2020. decemberi ítéletet, az Európai Bizottság újabb jogi lépéseket tett, amelyek a csütörtöki ítélethez vezettek.

A bírák megállapították, hogy Magyarország figyelmen kívül hagyta a lojális együttműködés elvét, és szándékosan megkerüli a blokk menekültügyi jogszabályainak alkalmazását.

„Ez a magatartás súlyosan veszélyezteti az uniós jog egységét, ami rendkívül súlyos hatással van mind a magánérdekekre, különösen a menedékkérők érdekeire, mind a közérdekre” – mondták ki a bírák.

Mivel Magyarország jogsértése további nyomást gyakorol a szomszédos tagállamokra, amelyeknek gondoskodniuk kell az ország által kiutasítottakról, a jogszabálysértés „súlyosan aláássa a szolidaritás és a felelősség igazságos megosztásának elvét.”

Orbán Viktor hatalomra kerülése óta kemény álláspontot képviselt a bevándorlással kapcsolatban, ami tovább szította a feszültséget Brüsszellel.

A hírre Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán reagált. A kormányfő azt írta: „az Európai Bíróság mai döntése értelmében Magyarországot egyszeri 200 millió + napi 1 millió euróra büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat. A döntés felháborító és elfogadhatatlan.”

„Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket!” – zárta bejegyzését Orbán Viktor.

(Borítókép: Az Európai Bíróság Luxembourgban 2014. december 10-én. Fotó: John Thys / AFP)

Rovatok