Index Vakbarát Hírportál

„Ami sok, az sok!” – A kormányban kiakadtak az amerikai nagykövetre

2024. június 14., péntek 20:51

Orbán Viktor politikai igazgatója a Facebook-oldalán üzent David Pressmannak, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, aki a NATO főtitkárának budapesti látogatásával kapcsolatban azt mondta: a kormány nevetséges felvetéseket és hazugságokat terjesztett a NATO-ról a választási kampányban.

„Ami sok, az sok!” – kezdte bejegyzését Orbán Balázs, majd úgy fogalmazott: „David Pressman amerikai nagykövet azt nyilatkozta, a magyar kormány hazudott, amikor azt állította, a NATO védelmi szövetség helyett támadásra készülő szervezetként viselkedik, és magyar katonákat akar küldeni Ukrajnába.”

Pressman minden szégyenérzet nélkül képes ezt állítani azután, hogy hónapokon keresztül próbált nyomást gyakorolni Magyarországra, aktívabb katonai szerepvállalást követelve tőlünk, és a kormány békére való törekvéseit »kapitulációnak« bélyegezte; azután, hogy az amerikai külügyminiszter Ukrajna háborúját nyilvánosság előtt »mindannyiunk harcának« nevezte, kijelentve, Ukrajnának NATO-tagállammá kell válnia; azután, hogy a NATO-főtitkár hetekig arról beszélt, reméli, hogy a szövetségnek sikerül mihamarabb megállapodnia a NATO Ukrajnának felajánlott katonai segítségnyújtásáról

– sorolta Orbán Balázs. A politikai igazgató hozzátette: az amerikai nagykövet úgy tagadja le mindezeket, hogy közben Magyarország kormányának Budapesten sikerült megállapodnia a NATO-főtitkárral, hogy Magyarország továbbra is a NATO-szövetség része marad, de nem küld sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát Ukrajnának.

„Kedves Nagykövet Úr! Tudom, hogy érdeklődik a mi kultúránk iránt, engedje meg, hogy figyelmébe ajánljak egy magyar közmondást: »Kutya hazugságnak eb a hitele.« »Same in English«” – zárta bejegyzését Orbán Balázs.

David Pressman: A felvetés teljesen nevetséges

Az rtl.hu kérdésére válaszolva David Pressman nehezményezte: a magyar kormány olyasmiket terjesztett a NATO-ról, hogy az nem is egy védelmi szövetség, hanem offenzívára készül, támadó szervezetté válik.

Már önmagában az a felvetés teljesen nevetséges, hogy a NATO erőszakkal besorozna fiatal magyarokat katonának, akiket az ukrán frontra küldene harcolni. És nagyon felelőtlen felvetés is, egészen biztosan olyan, amit nem várunk egy szövetségestől

jelentette ki az amerikai nagykövet.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerdán Magyarországra látogatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. Kettejük sajtótájékoztatóján a miniszterelnök közölte: Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket, amelyekben a többi NATO-tagország egyetért. Azt is kijelentette, hogy Magyarország teljesíti a NATO számára vállalt kötelezettségeit, ugyanakkor Ukrajnával összefüggésben hangsúlyozta: minden NATO-területen kívüli katonai akció a NATO szabályai alapján csak önkéntes lehet. „Ezt megerősítette a főtitkár” – tette hozzá Orbán Viktor.

Jens Stoltenberg főtitkár kiemelte, hogy Magyarország mindig megbecsült tagja volt a NATO-nak, az ország ráadásul fontos katonai parancsnokságoknak ad otthont. Arról is beszélt, hogy Magyarország támogatja a stabilitást a Nyugat-Balkánon, az ukrajnai orosz invázió kezdete óta pedig menedéket nyújt a háború sújtotta országból érkező embereknek.

Rovatok