Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a fordulat? – egy kerületben 13 új szavazatot találtak Vitézy Dávidnak

2024. június 14., péntek 06:28

Az újraszámlálás után elképzelhető, hogy meg kell ismételni a főpolgármester-választást Budapesten. Ha így lesz, akkor a voksolást záros időn belül meg kell tartani. Az pedig kérdéses, hogy kinek kedvezhet majd az új szavazás.

A vasárnapi választás minden idők egyik legkiélezettebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot. A történet viszont ezzel nem ért véget: Vitézy Dávidék újraszámlálást kértek, a Nemzeti Választási Bizottság pedig elfogadta a fellebbezést. 

Csütörtök délután, egy rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely bejelentette: megismételt szavazást kezdeményeznek (függetlenül attól, hogy mi lesz az újraszámlálás eredménye). A főpolgármester bejelentésére nem sokkal később Vitézy Dávid is reagált, aki nemcsak riválisának, hanem a választást lebonyolító intézményeknek is nekiment posztjában. 

Karácsony Gergely az újraszámlálás kezdeményezése mellett azt is felvetette, hogy egyes szavazókörzetekben visszaélések történhettek, mivel „a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez.

„Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni” – vélekedett. Erre később a Nemzeti Választási Iroda (NVI) reagált is, és közölték, hogy Óbudán történt meg ez.

Az RTL Híradója ezzel összefüggésben arról számolt be, hogy egy budai kerületben (amelyet nem neveztek meg) már nemcsak leadták, hanem össze is számoltak az érvénytelen szavazatokat. Hozzátették: 

Vitézy Dávid javára plusz 13, Karácsony Gergelynek pedig plusz 2 érvényes szavazatot találtak az érvénytelenek közt. 

A csatorna azt is közölte, hogy bár pénteken lezajlik az újraszámlálás, aznap még nem várható végleges eredmény. Arról ugyanis csak keddig kell határozatot hozni. Azután, ha a jelöltek ezt nem fogadják el, akkor a Kúriához fordulhatnak, és még a Kúria döntése ellen is lehet jogorvoslatot kérni az Alkotmánybíróságtól.

Ha lesz megismételt választás, heteken belül meg kell tartani

Mindeközben Mécs János, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programjának jogi szakértője a 24.hu-nak elmondta: „A jelenlegi széttartó joggyakorlat mellett kicsi az esély arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a főváros teljes területére elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését. Mindemellett, ha mégis lesz megismételt szavazás,

akkor legkésőbb július 9-ig meg kell tartani. 

Mécs János úgy vélekedett, hogy a Karácsony Gergely által felhozott eljárási visszásságok felvetése jogos. A szakértő szerint úgy kellett volna eljárni az NVB-nek, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálásánál kötelezően elrendeli a delegáltak részvételét, vagy bekéri magához a szavazókörökből az összes lepecsételt urnát, és központilag végzi el a számolást.

Mint mondta, Karácsony formailag Vitézy Dávid újraszámoltatási kezdeményezését támadta meg az NVB-nél. Úgy véli, hogy még ha el is fogadják Karácsony érvelését, akkor is az a valószínű, hogy 

a teljes főváros helyett részlegesen ismételtethetik meg a szavazást, azokon a helyeken, ahol bizonyíthatóan problémás volt az újraszámlálás.

Amennyiben az NVB-ben pozitív döntés születik, a Kúriának három napja, az Alkotmánybíróságnak pedig 3+3 napja van meghozni a saját döntését. Ezek után tűzhetik ki a választás időpontját, az eredeti választást követő 30 napon belüli dátummal – fűzte hozzá.

Ki lehet az esélyes egy újabb szavazáson? 

Nehéz megnevezni egyértelmű esélyest egy esetlegesen megismételt főpolgármester-választáson – ezt már az rtl.hu-nak mondta Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője. A szakértő szerint ismét szoros eredmény lenne várható, ugyanakkor szerinte Karácsony Gergely szavazói kaphatnak egy erősebb motivációt a voksolásra.  

Ha valóban megismételt választást tartanak Budapesten, akkor ismét szoros eredményre lehet számítani Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között. Azért nehéz az esélyest megnevezni, mert mindkét szavazótábort összerántaná az újabb voksolás híre, ráadásul a jelöltek szimpatizánsai számára motivációt jelenthet még az is, hogy a június 9-i eredmények alapján mindkét jelölt esélyes, és akár pár tucat szavazat is döntő lehet. Ugyanakkor, véleménye szerint

Karácsony Gergely szavazóinak egy része a felmérések miatt úgy tekinthetett a június 9-i szavazásra, hogy nincs is szükség a voksára, nélküle is nyer majd a főpolgármester.

Most viszont már feltehetően látják, hogy minden szavazat számít, így ez erős motiváció lehet a számukra.  

Karácsony Gergely az egész kampány alatt azt hangoztatta, hogy Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje, de ezt csak az utolsó pillanatban tudta alátámasztani. Ranschburg Zoltán szerint könnyen lehet, hogy június 9. előtt nem mindenkihez jutott el ez az összefüggés, az azóta eltelt napokban viszont jobban átmehetett a főpolgármester kampányüzenete (bár ugyanez az érv nemcsak Karácsony Gergely táborát aktivizálhatja, hanem a fideszes szavazókat is).

Előzmények, egyéb fejlemények az ügyben

 A fentieken túl a Karácsony–Vitézy-párharccal kapcsolatban csütörtökön írtunk még arról is, hogy

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok