Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely kitart, és mindenképp fellebbez az NVB döntése ellen

2024. június 14., péntek 17:53

Karácsony Gergely este 6 órára demonstrációt szervezett a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székhelyéhez. A Nemzeti Választási Iroda péntek este bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlása után Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást, mindössze 41 szavazattal megelőzve a második helyen végző Vitézy Dávidot. Utóbbi már gratulált is ellenfelének az újraszámolás eredményéhez.

20.30: Vitézy Dávid egy Facebook-posztban gratulált Karácsony Gergelynek az újraszámlálás után megállapított végeredményhez. 

„Köszönöm a Nemzeti Választási Iroda munkáját a mai újraszámlálás során. Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van” – írta Vitézy Dávid.

20.28: Karácsony Gergely az eredmény ismertetése után több újságírónak is értékelte a történteket. Egyúttal a Telexnek megerősítette azt is, hogy mindenképpen megfellebbezi az NVB döntését. A főpolgármester már korábban is jelezte, hogy kezdeményezni fogja a főpolgármester-választás megismétlését.

20.00: Karácsony Gergely az Indexnek is nyilatkozott az NVB eredényhirdetését követően. Szerinte végtelenül méltatlan volt az a folyamat, amit a végén művelt a Nemzeti Választási Bizottság, ugyanis mint mondta: „ez mélyen aláássa azt a hitet, hogy lehet Magyarországon tisztességesen választásokat tartani. És nyilván olvasom az üzenetet a választási eredményből, hogy egy nagyon szoros eredmény volt, és a következő 5 évben még jobban kell dolgozni.”

Arra kérdésre, hogy mire számít az új közgyűlésben, ahol a Fidesznek és a Tisza Pártnak is ugyanannyi képviselője lesz, azt mondta:

Én azt gondolom, nagy többségben vannak azok, akikkel én biztosan szót fogok érteni. Ez egy új felállás, de én egy kompromisszumkész ember vagyok, aki a város érdekét akarja szolgálni, az bennem partnert fog találni.

19.38: Karácsony Gergely a bejelentést követően ismét színpadra állt. Mint mondta, a mai napnak két jó híre van: az egyik, hogy Udvaros Dorottya visszatért a Katona József Színházba, a másik pedig a győzelmük. 

Nyertünk elsőre, majd másodjára is, és ha kell, ötödjére és hatodjára is. Ez a város Magyarország szíve, ez a szív mindig dobogni fog. Magyarországnak szüksége van erre a Budapestre, ahol a politika nem uralom, hanem szolgálat

– jelentette ki Karácsony Gergely, aki szeretné jobb hellyé tenni a várost, a Fővárosi Közgyűlés minden tagja a partnere lesz.

A főpolgármester minden szavazónak megköszönte a választáson való részvételt, beszéde végén pedig úgy fogalmazott: „vágjunk bele, és csináljunk egy még jobb Budapestet!”

19.34: Az NVB döntésének értelmében Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, amit nagy taps és ováció fogadott. Közte és Vitézy Dávid között összesen 41 szavazat döntött. 

19.24: A hangosbemondó által is elhangzott, hogy megkezdődött az NVB ülése, így hamarosan kiderülnek az eredmények.

19.10: A helyszínen maradt demonstrálók közül többen is körbeállják Karácsony Gergelyt, közben beszélgetnek vele. Többen rágcsálnivalóval ültek le a lépcsőkre, és ott várják az NVB döntését.

18.44: Karácsony Gergely beszédét követően Barabás Richárd, a Párbeszéd – Zöldek szóvivője arra kérte az embereket, hogy maradjanak a helyszínen, és várják meg együtt a Nemzeti Választási Bizottság döntését. Eközben szól a zene és sokan fotózkodnak.

18.23: Az elsőválasztó beszéde után Karácsony Gergely vette át a szót a pódiumon. Mondandóját azzal kezdte, hogy azért vannak az NVI székháza előtt ma este, mert szeretik Budapestet, Magyarországot és a demokráciát, emellett ragaszkodnak a szabadsághoz.

Mint fogalmazott, 2019-ben visszavették Budapestet a hatalomtól, és szerinte ennek eredménye, hogy a magyar főváros az elmúlt öt évben „szolidárisabb, zöldebb, szabadabb lett.” Ennek oka a főpolgármester szerint az, hogy Budapest szabadon dönthetett, „mert Budapest köztársaság, ahol a budapestiek vannak hatalmon”. Azt is kijelentette, hogy „Budapest köztársaság is marad, pedig volt, amikor a hatalom meg akarta törni a főváros gerincét”.

Karácsony Gergely megismételte azt, a kampányban sokszor elhangzott állítását, miszerint a Fidesznek valójában két jelöltje volt ezen a választáson, egy kormányszóvivő és egy államtitkár, szerinte utóbbi „kikéri magának, hogy fideszes.”  Szerinte  Vitézy Dávid „nagyon sok ellenzéki szavazót vezetett félre”.

A főpolgármester úgy látja, hogy a választáskor mindenhol volt egy demokrata az ő részükről, s ennek az lett az eredménye, hogy „az emberek hatalma legyőzte a hatalom emberét.” Karácsony annak a véleményének is hangot adott, hogy szerinte a Nemzeti Választási Iroda „a manipulációt szolgálja, az újraszámolás pedig a dokumentumok átvizsgálása nélkül zajlott le.” Hozzátette: nem az újraszámolás a probléma, hanem az, ahogyan az NVI azt végigvitte.

Karácsony Gergely szerint egyféle módon lehet lezárni a mostani helyzetet, egy újonnan kiírt szavazással. Legyen egy harmadik tisztességes mérkőzés, egyik oldalon vele, míg a másikon a NER emberével. Egyúttal kijelentette, hogy három a magyar igazság, és mindenképp új választást kér.

18.15: Karácsony Gergely megjelent a színpadon. Az ő beszéde előtt Mayer Bendegúz kapott szót, aki elsőválasztó. Elmondása szerint azokat képviseli, akiknek számít Budapest jövője, egyben az elsőválasztókat. Mint fogalmazott, „ma már tudjuk, hogy sok szempontból nem volt tiszta a választás”.

Szerinte a kormánypártok „sok száz millióból hazudtak”, mivel azt állították, hogy Szentkirályi Alexandra nem lép vissza. Elmondása szerint emiatt „baromi dühös”, egyúttal nettó választási csalásnak minősítette. Mayer Bendegúz kijelentette: szeretné, ha nem olyan főpolgármestere lenne Budapestnek, „aki csalással kap több szavazatot.” Kijelentette, hogy szerinte Vitézy Dávid olyan szavazatokra vár, amiket nem rá adtak. Egyúttal arról is beszélt, hogy Budapestet nem lehet kiszolgáltatni a hatalomnak, a szabad fővárost pedig meg kell védeni.

18.07: Kollégánk arról számolt be, hogy az épület előtt mintegy 2-300 fő tartózkodik. Sokan sörrel a kezükben várják, hogy Karácsony Gergely színpadra lépjen. Többen hangosan skandálnak, s van, aki a következő feliratot tartalmazó plakáttal jelent meg: „Ne csaljatok!”

 

17.52: Karácsony Gergely a bizottság bejelentésétől függetlenül biztosan 18.15-kor tartja meg beszédét a tüntetésen. A rendőrség eközben lezárta az Alkotmány utca egyik sávját.

17.45: Helyszínen lévő kollégánk beszámolója szerint 20-30 perccel az esemény megkezdése előtt már gyülekezett a tömeg az Alkotmány utcában, ahol több rendőr is jelen volt. Egy molinót is kifeszítettek a pódium elé, amelyen a következő felirat szerepelt: „Szabad közmédia nélkül nincs tisztességes választás!”

Nem sokkal a demonstráció előtt mintegy 100 ember várakozott a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt, miközben odabent összeült a bizottság, hogy a leadott érvénytelen szavazatok újraszámolása után megállapítsák a főpolgármester-választás végeredményét. Az erről szóló tudósításunk ide kattintva érhető el.

Karácsony Gergely Tiszta vizet a pohárba! címmel hirdetett demonstrációt péntek este 6 órára a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A politikus azért hívta össze támogatóit, mert elégedetlen a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálásának tisztaságával. A Facebookon is meghirdetett tüntetésen körülbelül 2500 ember jelezte, hogy részt vesz. 

Az újraszámlálás után is Karácsony nyerhetett 

Mint ismert, a június 9-i főpolgármester-választás minden idők egyik legszorosabb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Az eredmény szerint Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot.

Ám a választások éjszakáján az LMP jelöltje és stábja újraszámlálást kért. Arról, hogy mire alapozták érveiket, itt írtunk bővebben.  A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdai ülésén döntött az ügyben, és elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. A szavazatokat ezután az NVI-be szállították, ahol pénteken sajtónyilvánosság előtt számolták újra. 

Karácsony Gergely csütörtökön, az NVI előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatótaz újraszámolással kapcsolatban, ahol elmondta: zúdulnak be a kételyek az újraszámlálás tisztaságát illetően, ezért szerinte a legjobb megoldás, ha Budapest teljes területén megismétlik a főpolgármester-választást. Vitézy Dávid erre reagálva azt írta közösségi oldalán, hogy a regnáló főpolgármesternek csak az a választási eredmény jó, ahol ő a győztes. 

Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása péntek kora délután ért véget. Lapunk úgy értesült, hogy nagyon kis különbséggel ugyan, de továbbra is Karácsony Gergely nyert a választáson.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok