Index Vakbarát Hírportál

Egyre több az egyedülálló apa Magyarországon

2024. június 15., szombat 15:09

Drasztikus számot osztott meg az Egyszülős Központ: az utóbbi évtizedben 64 ezer férfi neveli egyedül gyermekét, emellett 341 ezer csonka család van Magyarországon.

Jelentősen emelkedett az egyedülálló apák száma itthon, egy felmérés szerint már 64 ezer férfi neveli segítség nélkül gyermekét itthon – számolt be róla az Egyszülős Központ.

A számok tükrében ez úgy néz ki, hogy jelenleg 341 ezer csonka család van Magyarországon. Ez is drasztikus szám, de az még inkább, hogy ezek 19 százalékában van egyedülálló apa, miközben ez az arány pár évtizede még csak 13 volt.

A központ beszámolója szerint az apák több segítséget kapnak általában, mert a gyermeknevelést és a családfenntartást mindig is egyfajta női feladatnak gondolta a társadalom.

Országos viszonylatban a lakosság csaknem 9 százaléka, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban. Aki segítségre szorul, Pesten és Budán is felkeresheti az Egyszülős Központot, emellett vidéki és határon túli elérést is biztosít a szervezet a bajbajutottaknak. Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el.

Rovatok