Index Vakbarát Hírportál

Hankó Balázs: A szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája

2024. június 18., kedd 17:11 | aznap frissítve

A Kulturális és Innovációs Minisztérium leendő minisztere – a felsőoktatásért, innovációért szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Hankó Balázs szerint három év alatt megduplázódott a szakképzésből egyetemre jelentkezők száma, meghaladva így a 16 ezret.

Hankó Balázs szakképzésért is felelős államtitkár szerint a szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája. Minderről a Szakképzésért Apáczai Csere János- és az Oktatói Szolgálati Emlékérem díjak átadásán beszélt, amelyről az MTI adott hírt.

Az államtitkár a hivatások, mesterségek őrzőinek munkáját megköszönve beszélt arról, hogy elhivatottságukkal és elkötelezettségükkel sikerült megújítani a szakképzést az elmúlt években.

Hankó Balázs az eredmények közlése közben arról is beszélt, hogy Magyarország olyan hagyományos mesterségekben szerepel Európa élén, mint a

„A megújult szakképzést tízből hatan választották nyolcadik osztály után úgy, hogy mindeközben 6 százalékkal csökkent a felvételizők száma, így növeltük 3 százalékponttal a szakképzést választók arányát. Lemorzsolódási arányban egy százalékpontot léptünk előre az elmúlt év során, elérve így a 7,7 százalékot” – emelte ki.

Csák János helyére lépett Hankó Balázs

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter lemondását követően Hankó Balázs, a felsőoktatásért, innovációért szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára váltja a tárca élén.

Szakmai terveiről kapcsolatban kijelentette: mindenekelőtt a versenyképesség erősítése a feladata.

Mivel azt akarjuk, hogy legyenek sikeresebbek a magyar fiatalok, versenyképes egyetemek, XXI. századi szakképzés kell. Meggyőződésem, hogy egyetemeinknek, szakképzésünknek, felnőttképzésünknek, innovációnknak a magyar gazdaság szolgálatában kell állnia. Azon fogok dolgozni a számok nyelvén, hogy legyen egy egyetemünk 2030-ra a világ legjobb 100 intézménye között, legalább három az Európai legjobb 100-ban. Célom, hogy Magyarország legyen Európa 10 leginnovatívabb országa között. Jó alapjaink vannak, gondoljunk csak a gyógyszerészként általam jól ismert magyar gyógyszeriparra

– fogalmazott Hankó Balázs.

(Borítókép: Hankó Balázs 2023. november 29-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok