Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a kánikula, harmadfokú hőségriasztást adtak ki szerdára

2024. június 18., kedd 14:49

A keddi forróságot követően szerdán egyre melegebb időre számíthatunk, az ország minden területét érintő riasztás van érvényben. A főváros vízosztással, ivókutakkal és útlocsolással készül a meleg ellen.

Harmadfokú hőségriasztást rendeltek el szerdára az ország minden területére – derül ki Hungaromet keddi közleményéből.

Mint írták, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti (NNGYK) központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra figyelmeztet mindenkit, hogy a nagy melegre való tekintettel

fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet, és a déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon.

Aki teheti, keressen árnyékos, légkondicionált helyiségeket, és ne feledkezzen meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka vagy kalap viseléséről.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel semmiképpen se ugorjanak bele.

A közleményben felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy a gyermekeket, valamint a háziállatokat néhány percre se hagyják a parkoló autókban, hiszen a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

Ivókutakkal és vízosztással enyhítik a hőséget a fővárosban

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a nagy melegre való tekintettel a fővárosi közszolgáltatók ivókutakkal, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét.

A fokozódó kánikula és az ország több területére már kiadott hőségriasztás miatt Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel hozzájárulhatnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához.

A fővárosban 288 közparki ivókút működik, illetve a Fővárosi Vízművek további 766 közkifolyót, azaz kék nyomós kutat üzemeltet.

Akár 36 fok is lehet szerdán

Korábban már beszámoltunk a heti várható időjárásról, melyben az is kiderül, hogy szerdától a napos, száraz időre van kilátás a hét további részében. A csúcsérték 30–36 fok között alakul majd.

A hét további részében is a meleg, napsütéses időjárással kell számolni, csütörtökön 37, pénteken akár 38 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok