Index Vakbarát Hírportál

Magyar Péter bejelentette, hogy beül az Európai Parlamentbe

2024. június 18., kedd 20:34

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke kedd este a közösségi oldalán jelentette be, hogy felveszi az európai parlamenti mandátumát, és képviselőként beül az EP-be.

Magyar Péter kedd este a brüsszeli repülőtérről jelentkezett be a közösségi oldalán élő adásban, miután az Európai Néppárt képviselőcsoportja úgy döntött, hogy a Tisza Párt hét képviselőjét, köztük Magyar Pétert, a párt alelnökét is felveszik soraikba

A Tisza Párt alelnöke bejelentette, hogy ígéretéhez híven felveszi az európai parlamenti mandátumát, hiszen támogatói a párt honlapján indított szavazáson úgy döntöttek, hogy vegye fel a mandátumát, és üljön be képviselőként az Európai Parlamentbe. 

Magyar Péter azt mondta, hogy korábban valóban úgy nyilatkozott, hogy nem tervez beülni az EP-be, de állítása szerint azóta sokat változott a helyzet, és a Tisza Párt a jelenlegi hét képviselőjével majdnem akkora frakcióval rendelkezi az Európai Néppártban, mint a Fidesz.

A EP-s mandátumáról kiírt szavazással kapcsolatban elmondta, sokan támadták azzal, hogy egyoldalú volt a szavazás és nem lehetett nemmel szavazni, amire ő erre azzal reagált, úgy tudja, a Fidesz kiadta az ukázt „a szavazóinak és a trolljainak”, hogy voksoljanak nemmel Magyar Péter szavazásán.

Magyar Péter hangsúlyozta, ha nem venné fel a mandátumát, akkor is sokat kellene külföldre utaznia külföldi partnerekkel találkozni, de most, hogy úgy döntött, beül, ezt így majd Brüsszelben megteheti.

Jótékony célok

Leszögezte, ha azt érzi, hogy az EP-képviselői munkája a Tisza Párt építésének rovására megy, akkor azonnal befejezi a brüsszeli megbízatását. Ígéretet tett arra is, hogy fél év után újra megszavaztatja majd a követőit, hogy maradjon-e az EP-ben.

Arról is beszélt, hogy ez nem a pénzről szól, hiszen annak a nagyjából 8 ezer eurónak, amit egy európai parlamenti képviselő kap, a felét jótékony célra fogja felajánlani. Elmondása szerint ezt minden hónapban más szervezet fogja megkapni, elsősorban gyermekeket, nehéz sorsú családokat tervez segíteni, de majd ezt is meg fogja szavaztatni a támogatóival.

Továbbá arra kérte a többi magyarországi párt listavezetőjét, hogy járjanak el hasonlóképpen, külön kiemelve Deutsch Tamást, a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetőjét.

Magyar Péter egy ponton azt is kijelentette, hogy mostantól vége a one-man-show-nak, valamint leszögezte, hogy a Tisza Párt nem csak róla szól, és ő csak egy szereplője a történetnek, és azt szeretné, ha még többen csatlakoznának hozzá.

A KDNP Európai Néppártból való kilépéssel kapcsolatban elmondta, hogy Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője is ott ült kedden a Néppárt zárt ülésén, amelyen elfogadták a Tisza Párt csatlakozását az EPP EP-frakciójába. Továbbá azt is elmondta, hogy a KDNP-nek szégyellnie kellene magát azért, hogy eddig jó volt nekik az Európai Néppártban, most azonban a Tisza Párt csatlakozásával „egyből háborúpártizzák” a EPP-t.

A nemrégiben kiszabott európai bírságról azt mondta, hogy „ez a döntés kizárólag az Orbán-kormány politikai felelőssége”. Mint mondta, a magyar kormány évekkel ezelőtt hozott egy olyan szabályozást, ami nem felelt meg az európai jognak, bár szerinte ezt meg lehetett volna védeni, és volt ideje a kormánynak arra, hogy olyan szabályozást hozzon, ami megfelel az európai jognak. Hozzátette, hogy ezt a bírságot a kormánytagok saját vagyonából kellene kifizetni, és világbotránynak nevezte, hogy végül a magyar adófizetők fogják finanszírozni.

Rovatok