Index Vakbarát Hírportál

Szakértők szerint Karácsony Gergelynek nem lesz egy fáklyásmenet a főváros irányítása

2024. június 19., szerda 12:50

Cservák Csaba alkotmányjogász-professzor és Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság tagjai szerint Karácsony Gergely működtetheti a fővárost többség nélkül is, viszont a közgyűlésben nagyon nehéz dolga lesz, ha továbbra is folytatni akarja Budapest-politikáját. Ugyan nem kötelező koalíciókat kötnie, hiszen anélkül is döntésképes lehet a többség, viszont olyan forgatókönyv sem kizárt, hogy feloszlatják a Fővárosi Közgyűlést, és akkor viszont mindenképpen új főpolgármester-választást kell kiírni.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Indexen, Karácsony Gergely a szavazatok újraszámolása után is megnyerte a főpolgármester-választást, de éppen csak egy hajszállal, ami azt eredményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlésben egyáltalán nem lesz annyira „könnyű dolga”, mint amilyen eddig volt. Minden tudására, erejére és határozottságára szükség lesz, hogy mozgástere maradjon a Budapest-politikájának. 

Cservák Csaba alkotmányjogász-professzor, a Nemzeti Választási Bizottság tagja az InfoRádióban elmondta, hogy a főpolgármester néhány hatáskörben önálló döntési jogkörrel rendelkezik (például kinevezési jogkör), viszont sok esetben nem kerülheti el, hogy egyeztetnie kelljen a Fővárosi Közgyűléssel (ilyen például a rendeletalkotás). Hozzátette, hogy koalíciókötés azonban nem feltétlenül szükséges, hiszen „esetileg is lehet döntéseket hozni”.

Az ilyen kvázi koalíciókötést leginkább a főpolgármester-helyettesek kinevezésével vetném össze. Lényegében a Fővárosi Közgyűlés többségének támogatása nélkül nem tud hatékonyan működni igazán a főváros

– mondta Cservák. 

Litresits András ügyvéd, szintén az NVB tagja azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy „a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásához négyötödös többség szükséges. Ha ez megtörténne, akkor nemcsak a Fővárosi Közgyűlés tagjairól, hanem a főpolgármester személyéről is új választáson kell dönteniük a budapesti választópolgároknak”.

Ha olyan vitás helyzet alakulna ki, hogy Budapest Főváros Kormányhivatalának be kellene avatkoznia, akkor egyedi ügyekben – például a költségvetés lehet egy ilyen – lehet szükség az eljárására. Ám ezek az eljárások a Kúria mint jogorvoslati fórum előtt akár másfél-két évig is eltarthatnak, vagyis a 2026-os országgyűlési választásokig is el lehet húzni az ügyet

– fejtette ki, hozzátéve, hogy többség nélkül ugyan nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen vezetni Budapestet. Viszont az sincs kizárva, hogy az Országgyűlés hozhat olyan törvényeket, amelyek teljesen más helyzetet teremtenek a fővárosban, hiszen ez csak a mostani, hatályos törvények alatt működik a felvázolt módokon.

Rovatok