Index Vakbarát Hírportál

Magyar Szakszervezeti Szövetség: Ki kell dolgozni egy hőségprotokollt

2024. június 19., szerda 11:25

A munkahelyi hőguta és hőstressz kezelésére kell egy megelőzési terv az érdekképviselet szerint. Azt a javaslatot is támogatják, hogy egy esetleges szünet ne jelentsen bevételkiesést a munkavállalóknak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szorgalmazza, hogy dolgozzanak ki egy munkahelyi hőguta- és hőstresszmegelőzési tervet a munkaadók. Közölték: ebben támogatják azt is, hogy adott esetben felfüggesszék a munkavégzést anélkül, hogy az bérkiesést jelentsen a dolgozónak.

A tájékoztatás szerint a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Fundacion1mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű nemzetközi projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire, a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke kiemelte,

egyetértek az AdaptHeat azon megállapításával, amely szerint a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

Az érdekképviseleti szövetség azt várja, hogy egy egységes rendszer jön majd létre, amely jelzi, milyen fokozatú veszélynél mik a pontos intézkedések.

Rovatok