Index Vakbarát Hírportál

Bejelentésre készül az ügyészség Magyar Péter hangfelvételével kapcsolatban

2024. június 19., szerda 13:53

Három hónap nyomozás után ismét sajtótájékoztatón ismertetné az eljárás jelen állását a Központi Nyomozó Főügyészség.

Közel három hónap után ismét sajtótájékoztatót hívott össze csütörtök délelőttre a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Péter által rögzített hangfelvétellel kapcsolatban. Ismert, hogy március 28-án Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője ismertette, hogy a történtek miatt tanúként hallgatták meg Varga Judit egykori igazságügyi minisztert. Hozzátette azt is, hogy pontosan tudják, hogy ki az a Tóni, Barbara és Ádám.

A főügyész a sajtótájékoztatón elmondta, kommunikációs csapdában van, mert folyamatban lévő ügyeket hagyományosan nem kommentálnak. A legnagyobb csapdában akkor érezte magát, amikor az egyik kollégája, aki a Völner–Schadl-ügyön dolgozott, azt kérdezte tőle, ugye nem fog magyarázkodni. Úgy látja, hogy a világ legtöbb ügyészsége büszke lehetne arra, hogy idáig eljuttatták az ügyet, éjt nappallá téve dolgoztak, előfordult, hogy hozzátartozók hoztak be fehérneműt, mert tényleg folyamatosan dolgoztak, heroikus munkát végeztek.

A mostani tájékoztatás is a nyomozással kapcsolatban várható, ennél bővebben nem adott információt a főügyészség a meghívójában. A bejelentést az Index a helyszínről tudósítja majd.

Magyar Péter rögzítette, majd hozta nyilvánosságra a felvételt

Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét márciusban hallgatták meg először tanúként a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, ahova jogi képviselői – többek között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – is elkísérték.

Meghallgatása után három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről:

Az ügyészség képtelenségnek nevezte, hogy „a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg”. Magyar Péter a meghallgatására ígért egy olyan hangfelvételt, amellyel bizonyítani tudja állításait. A hangfelvételt közzé is tette, annak leiratát itt olvashatja.

A Központi Nyomozó Főügyészség ezután közleményben reagált a felvételre, ebben úgy fogalmaztak, hogy „helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”. Az ügyészség pedig „valamennyi, a felvételen és dr. Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli, és további bizonyítási cselekményeket végez”. Hozzátették, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség, és valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. március 26-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok