Index Vakbarát Hírportál

Politikai elemzők szerint majdnem reménytelen Gyurcsány Ferenc helyzete

2024. június 20., csütörtök 07:36

Gyurcsány Ferenc a választások után az esetleges lemondásával kapcsolatban is megszólalt. A politikai elemzők szerint kevés az esély arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke lemond a tisztségéről. Továbbá arról is beszéltek, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül a DK értelmezhetetlenné válna.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a héten egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy vereséget szenvedtek a választásokon, és ilyenkor jönnek a kérdések, amelyekre választ kell adnia. Ezek között vetődött fel a lemondás is.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor, a vereség beismerését követően jönnek a kérdések. Melyek ezek a kérdések? Miért történt mindaz, ami történt? Miért szenvedtek vereséget? Kik a felelősök? Le fog-e valaki mondani? Bárki, de legtöbbször nyilván az elnök neve merül ilyenkor fel, és jön a kérdés, hogy hogyan tovább?” – fogalmazott a videóban Gyurcsány Ferenc.

Horn Gábor, a Republikon Intézet kuratóriumi elnöke az ATV Híradónak ezzel kapcsolatban azt mondta: „Nagyon nehéz talpra állni, mikor az ember ekkorát bukik.”

A szakértő szerint egy egységes, új baloldali alternatíva nem működik Gyurcsány Ferenccel, és úgy véli, hogy az újraszerveződéshez, az új tánchoz új emberekre van szükség. Nagy bukásokat ugyan meg lehet úszni, de mindenképpen következményekkel kell hogy járjon – tette hozzá.

A választás előtt elbukott már a Gyurcsány-projekt. Ami igazán súlyos ebben a vereségben, hogy még a felszínen maradás, tehát a tizenegynéhány százalékos választási eredmény is elbukott az utolsó pillanatban, olyan elszívóereje volt a Tisza Pártnak

– fogalmazott Horn Gábor.

A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke Gyurcsány Ferenc esetleges lemondásával kapcsolatban azt mondta, hogy nemcsak a baloldalnak, de a jobboldalnak is nagy fejtörést okozna egy ilyen lépés, hiszen a kormány rengeteget költött a „Gyurcsány karakter” felépítésére, és ez esetben „új ellenséget” kellene kreálnia a Fidesznek.

„Azt elképzelhetőnek tartom, hogy lesznek személyi felelősségre vonások a Demokratikus Koalícióban, azt, hogy ez a személy, akit ebben felelősségre vonnak, az Gyurcsány Ferenc legyen, azt viszont nem látom” – mondta Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Szerinte Gyurcsány Ferenc nélkül a DK értelmezhetetlen, hiszen a párt „magszavazói” éppen az ő személye miatt voksolnak a pártra.

Innentől kezdve a Demokratikus Koalíció sorsa nem egészen a saját kezében van. Ők mindent meg fognak tenni azért, hogy visszakapaszkodjanak és újra megerősödjenek. De az, hogy ők tudnak-e erősödni vagy nem, az nagyban függ attól, hogy a következő időszakban, mondjuk a 2026-os parlamenti választásokig hogyan alakul Magyar Péter pártjának a megítélése

– mondta Erdélyi.

Rovatok