Index Vakbarát Hírportál

Szaharai por és forróság vár ránk, kiadták a figyelmeztetést

2024. június 20., csütörtök 06:23

Csütörtökön is napos idő vár ránk, a maximumok 26 és 36 fok között alakulnak. Több vármegyében is kiadták az első, valamint másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt. A nagy meleg miatt ajánlatos több folyadékot fogyasztani.

Csütörtökön túlnyomóan napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem valószínű. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, a Zemplén térségében egy-egy viharos körüli lökés is lehet a reggeli órákban.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, az északkeleti és északnyugati tájakon mérhetjük a 30 fok alatti értékeket.

A HungaroMet előrejelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna vármegyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Továbbá magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek Pest, Békés, Fejér, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala vármegyében. 

A nagy meleg megterhelheti a szervezetet

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti (NNGYK) központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a nagy melegre való tekintettel

FOGYASSZANAK TÖBB FOLYADÉKOT, ELSŐSORBAN VIZET, ÉS A DÉLI ÓRÁKBAN NE TARTÓZKODJANAK A TŰZŐ NAPON.

Aki teheti, keressen árnyékos, légkondicionált helyiségeket, és ne feledkezzen meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka vagy kalap viseléséről.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel semmiképpen se ugorjanak bele.

Felhívták a figyelmet, hogy a gyermekeket, valamint a háziállatokat néhány percre se hagyják a parkoló autókban, hiszen a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

Pénteken még ennél is nagyobb hőség várható: a minimum-hőmérséklet 13 és 22, a maximum 30 és 38 fok között alakul, délen lesz a magasabb csúcsérték.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok