Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyakoribb a gyermekek online szexuális bántalmazása

2024. június 21., péntek 14:38

2023-ban 2047 bejelentést kezelt, amelyek 42 százaléka gyerekkel szembeni szexuális bántalmazást ábrázoló tartalmakkal kapcsolatban érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) segélyhálózatán.

A gyermekek online szexuális bántalmazásával összefüggésben érkezett a legtöbb bejelentés 2023-ban a segélyhálózatokhoz – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményéből, melyet az MTI közölt.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta, a médiahatóság 2011 óta működteti az internetes sérelmek bejelentésére szolgáló online tájékoztató és segítségnyújtó szolgálatot.

Az aggasztó megkeresések száma évek óta növekszik, a munka kezdete óta

több mint 18 ezer bejelentés érkezett.

Hozzátette, hogy bár az NMHH klasszikus felügyeleti, szabályozó hatóság, nagyon fontosnak tartják, hogy látható, elérhető, közvetlen segítséget nyújtó szervezetként is megjelenjenek a társadalomban.

Egyre nagyobb hangsúlyt fordítunk az online bántalmazásokkal kapcsolatos edukációra, ezért szakembereink rendszeresen jelen vannak gyerektáborokban, iskolákban, szakmai rendezvényeken és konferenciákon. Tavaly 1700 embert értek el személyesen, akik közül több mint ezer volt gyerek.

– mondta.

A segélyszolgálat 2023-ban 2047 bejelentést kezelt, amelyek 42 százaléka gyerekkel szembeni szexuális bántalmazást ábrázoló tartalmakkal kapcsolatban érkezett. 2019 óta változatlan tendencia, hogy gyermekpornográfia kategóriában érkezik a legtöbb jelzés.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok