Index Vakbarát Hírportál

Betegen és maszk nélkül dolgozott egy járványügyes a gyermekszívsebészeten

2024. június 22., szombat 09:04

Köhögött, mégis maszk nélkül ellenőrzött a járványügyes a gyermekszívsebészeten egy budapesti intézményben. Csecsemőket fertőzhetett meg a járványügyes ellenőr, akiről két nap múlva kiderült, hogy szamárköhögéssel kezelik.

Köhögött, mégis maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést hétfőn a fővárosi kormányhivatal munkatársa az Országos Kardiológiai Intézet (GOKVI) gyermek-intenzívosztályán. Majd két nap múlva maga jelentette be, hogy beteg, szamárköhögéssel kezelik– írja a Népszava

A lap szerint a beteg ellenőr a múlt hét elején a gyermekszívsebészet után a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott betegekkel nem találkozott, csak az egyik irodában járt. Információk alapján minkét intézményben megtették a járványmegelőző intézkedéseket.

jelenleg vizsgálják, hogy kikkel került kapcsolatba a beteg járványügyes hivatalnok, oltásokat rendeltek, és elkülönítették azokat a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekkardiológiai intenzív részlegén – ahol maszk nélkül hosszabb időt is eltöltött –

szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett, főként újszülötteket kezelnek.

Csütörtökön értesült az intézmény arról, hogy az ellenőr beteg. Az intézmény két szintjén lévő csecsemő- és gyermek-intenzívosztályon lévő kicsik gyakorlatilag védtelenek lehettek. Az intézmény közölte, hogy:  „Jelenleg intézetünkben az esetből kifolyólag nincsen fertőzött kisgyermek vagy kolléga. Fokozott higiénés óvintézkedéseket tettünk, a gyermekek állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük.

A szamárköhögés lappangási ideje egyébként 2–4 hét. A lapnak a Budapest Főváros Kormányhivatala azt írta, hogy az érintett munkatárs betegségének beigazolódását követően haladéktalanul megtettek minden szükséges intézkedést, értesítették a kórházat és a kontaktokat, valamint azonnali vizsgálatot rendeltek el.

Rovatok