Index Vakbarát Hírportál

Jégesők, zivatarok csaphatnak le országszerte

2024. június 22., szombat 13:07

A fülledt időben előfordulnak záporok, zivatarok, délután pedig intenzív, károkozó cellák kialakulására is esély nyílik.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a csapadéktevékenység reggel óta megnehezítheti a nyaralók napját (annak ellenére, hogy délutánra 26 és 36 fok közé is felmelegedhet a levegő). Emiatt reggel már az ország összes területére legalább elsőfokú figyelmeztetés volt érvényben.

A HungaroMet most közölte, hogy az előrejelzés változott, és ennek értelmében 

Másodfokú, narancs figyelmeztetés érvényes az ország legtöbb vármegyéjére (piros riasztás viszont már sehol sincs érvényben). 

A Facebookon közzétett posztjukban mellékelték a térképes előrejelzést is ezzel kapcsolatban. Mint írták, a java még csak most jön, és „a légkör csak most töltődik igazán energiával, délután már intenzív, károkozó cellák kialakulására is esély nyílik”. A másodfokú riasztással kapcsolatban úgy fogalmaztak: 

ezeken a területeken erősen viharos, 90-110 km/h-s szélrohamok, nagy méretű jég, általában 2-5 cm, de egyes településeken akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű jég is eshet.

Az idő előrehaladtával fokozatosan az ország keleti, délkeleti fele, kétharmada fölé tevődik át a zivatartevékenység súlypontja, és az említett térségekben egyre kedvezőbbé válnak a feltételek. Estétől holnap reggelig, délelőttig változatlanul főként az ország délkeleti felén, kétharmadán számíthatunk több hullámban zivatarokra, elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződnek – közölték. 

Szombaton mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás. A megnövekedett reakcióidő miatt a közlekedésben részt vevőktől fokozott óvatosság szükséges.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok