Index Vakbarát Hírportál

David Pressman: A melegek célkeresztbe állítása a demokrácia elleni támadás

2024. június 23., vasárnap 20:30

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete vasárnap családi Pride-pikniket tartott rezidenciáján, hogy „megünnepeljék a családokat, a szabadságot és a szerelmet – mindazokat a dolgokat, amelyeket illetően az LMBT-közösség tagjainak egyre több támadást kell elviselniük”.

A nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy ezen a héten 35 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben komoly aggodalmukat fejezték ki az LMBTQI+-emberek Magyarországon történő célba vétele miatt, és felszólították a kormányt, hogy számolja fel diszkriminatív törvényeit, politikáit és gyakorlatait – olvasható a szerkesztőségünknek küldött közleményben.

szerinte olyan időben gyűltek össze, amikor maga a demokrácia is – úgy Magyarországon, mint az egész világon – példátlan és súlyos kihívásokkal áll szemben.

David Pressman hangsúlyozta, hogy a szabadságról és a demokráciáról szeretne beszélni, és azokról, akik eszközként használják fel a szerelmet arra, hogy ezeket az eszméket aláássák.

A nagykövet szerint az a tény, hogy az LMBT-közösség tagjai és a demokrácia is fokozódó támadás alatt állnak, nem véletlen egybeesés. „Azok, akik megpróbálják aláásni a demokráciát, a félelemmel kufárkodnak, és tragikus módon a félelem néhány formája még mindig nagyobb értéket képvisel, mint a szeretet ebben a közösségben” – magyarázta.

„Ezért irányultak a Budapest-szerte látható plakátok az utóbbi időszakban Önökre, ezért fogadott el az Országgyűlés Önöket célzó törvényeket, és ezért alkalmazza most a kormányuk ezeket a jogszabályokat Önök ellen” – fogalmazott David Pressman.

Elmondta, hogy ezt a beszédét eredetileg a Magyar Országgyűlés épületében akarta elmondani, a házelnök azonban megtagadta a képviselőknek azt a kérését, hogy az Országgyűlésben tarthassanak meg egy emberi jogi témájú eseményt. „Egy olyan épületben, amelynek minden magyart képviselni kellene” – emelte ki.

Nem vet jó fényt a Magyar Országgyűlésre, hogy saját, demokratikusan megválasztott tagjainak nem biztosít hozzáférést az Országgyűlés épületéhez. Ugyanaz a házelnök, aki úgy hivatkozott rám, mint »állítólagos nagykövetre«, úgy tűnik, hasonlóképpen vélekedik a saját, demokratikusan megválasztott kollégáiról is

– fogalmazott Pressmann.

Visszaemlékezett arra a napra, amikor gyerekeivel egy budapesti múzeumot jártak be, és megpillantottak egy őrt, aki egy nemzetközileg ünnepelt, brazil fotóművész fényképe előtt állt, hogy eltakarja azt a látogatók elől.

„A kordonnak, az őrnek és a rendvédelmi eszközökkel fenntartott szegregációnak – hasonlóan az elfogadott és nemrég hatályba lépett törvényhez – semmi köze nincs a gyermekvédelemhez. Ahogyan a könyvek lefóliázása sem tudja a gondolatokat feltartóztatni, csupán úgy keretezi a tartalmukat, mintha az valami romlott, sőt veszélyes lenne. Ez arra van kitalálva, hogy félelmet keltsen. Attól tartok, hogy éppen ez a cél” – mondta a nagykövet.

A félelem olyasmi, amivel a demokráciát aláásni igyekvők kereskednek, és akiknek az ehhez felhasznált valutája túl gyakran Önök és az Önök családjai. Azok, akik az egyenlő jogokért lépnek fel – idegen hatalmak ügynökei. Azok, akik őszintén és nyíltan szeretnek – propagandisták. Azok, akik szabadon élnek – veszélyeztetik a gyerekeket

– hívta fel a figyelmet.

Felidézte azt is, amikor részt vett tavaly a pécsi Pride felvonuláson, a kormánysajtó kamerái pedig rá irányultak, amikor bemutatták egy 5 éves gyereknek, majd a hírekben baljóslatúan írták le, hogy látták, amint „gyerekekkel beszélt”. „Nem kellett befejezniük a mondatot – hagyták, hogy a félelem tegye azt meg helyettük” – tette hozzá.

A magyar kormány modellként használja az orosz törvényeket

„Egy korábbi amerikai nagykövet egyszer azt írta egyik külföldi kiküldetéséről, hogy »nagyon fárasztóvá vált folyton tagadni, hogy pedofil vagy, és visszautasítani a vádakat, hogy a rendszer megbuktatásán dolgozol«” – folytatta Pressman. Ő volt az Amerikai Egyesült Államok Putyin Oroszországába küldött nagykövete 2012-ben. „De ebben a tekintetben lehetett volna akár az Egyesült Államok Orbán Magyarországára delegált nagykövete is, 2024-ben” – hívta fel a fiigyelmet.

Szerinte azt, ahogy Magyarország kezeli az LMBT-személyeket, már láttuk korábban. „Putyin orosz elnök elfogadtatott egy »külföldiügynök-törvényt«, hogy bűnbakká tegye, befeketítse és partvonalra szorítsa a hazai politikai ellenfeleit, amit egy „melegpropaganda-ellenes törvény” követett. Nem tartott sokáig eljutnia addig a kijelentésig, miszerint a politikai ellenzékét külföldi ügynökök finanszírozzák LMBT civil szervezetek révén, és hogy azt állítsa, az Oroszországba küldött amerikai nagykövet pedofil.

Amit a demokratikus világ jó része figyelmeztető tanmesének tekintett, azt a magyar kormány, úgy tűnik, modellként használja. Magyarország is megalkotta saját, a civil szervezetek »külföldi támogatásáról« szóló törvényét, aztán a »melegpropaganda-ellenes« törvényét, majd az úgynevezett »Szuverenitásvédelmi Hivatalt«. Magyarország nem sok időt vesztegetett, mire ezt a félelemgépezetet alkalmazni kezdte.

Szerinte ezek a támadások erodálják a magyar emberek, a magyar lélek szabadságjogait. És nem csak Magyarországon. Ha politikusok bármikor, bárhol a szeretet gyűlöletbe vagy a becsületesség romlottságba fordításából próbálnak hasznot húzni, ha a békéért síkra szállókat úgy tüntetik fel, mint háborús uszítókat – akkor oda kell figyelnünk.

Mint mondta, a történelem egyértelműen azt mutatja, hogy a haladás nem elkerülhetetlen és nem is feltétlenül állandó. 2024-ben meleg miniszterelnök irányította Írországot és Franciaországot is, ami haladás.

„De a történelem arra emlékeztet minket, hogy az 1920-as években Németország külügyminisztere és 1938-ban Franciaország miniszterelnöke is zsidó volt. Néhány év múlva ugyanezt a férfit – Léon Blum francia miniszterelnököt – vonatra tették Buchenwald, majd Dachau felé. Arra próbálok rámutatni, hogy a történelem gyorsan változik, és még azokon a helyeken is, ahol hatalmas lépéseket tettek előre, ezeket ugyanolyan könnyen lehet semmissé tenni” – mutatott rá.

Rovatok