Index Vakbarát Hírportál

Mandarin méretű jégdarabok hullottak az égből Magyarország keleti felén

2024. június 23., vasárnap 10:57

Pár óra alatt kánikulából viharzónává alakult a keleti, északkeleti országrész, ahol szombat délutántól vasárnap reggelig heves zivatarok, felhőszakadás és jégeső is az előforduló csapadékfajtákat színesítette. Ráadásul volt, ahol mandarinnyi jégdarabok hullottak az égből, máshol pedig több mint egyhavi csapadékmennyiség esett alig pár óra leforgása alatt.

Ahogy arról beszámoltunk, az előrejelzés jégesőt, záporokat és zivatarokat jósolt szombat délutánra, estére, és amíg napközben megdőlt a melegrekord, addig estére a hidegfront is befutott.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy javulna a helyzet, hiszen a vasárnap hátralevő részére 26 és 31 fok közé jósolják a legmagasabb napi csúcsokat, viszont mellé akár a piros veszélyjelzést is kiadhatják az érkező zivatarok miatt (bár egyelőre csak elsőfokú riasztást adott ki a HungaroMet vasárnap délelőtt).

De visszatérvén a szombati jégesőre, az Időkép összegyűjtött néhány adatot a károkról, illetve pár olvasói képpel és videóval is szolgáltak a károkat illetően. Mint közölték,

A keleti országrészben mandarin és tojás nagyságú jégdarabok potyogtak az égből.

A portál szerint mezoléptékű konvektív rendszerré álltak össze a zivatarok a Tiszától keletre, ami heves villámlásokat és felhőszakadásokat okozott. Emellett északkeleten jégbe fordult a csapadék: Tiszanagyfaluban mandarin és tojás nagyságú, Ibrányban dió nagyságú, míg Bujon és Szikszón cseresznye méretű jég hullott.

Máshol nem a jéggel, hanem a vízzel küzdöttek, hiszen egyes településeken 70 millimétert meghaladó mennyiség hullott nagyon rövid idő alatt. A vasárnap hajnali órákra már kizárólag északkeletre korlátozódtak a zivatargócok, ott viszont rendesen megáztatták a szomjazó földet:

Hernádkércsen 70, Anarcson 73 milliméter eső esett.

És mivel a június havi átlag Magyarországon csapadékból 72 milliméter, ezért könnyen kiszámolható, hogy van olyan településünk, amely néhány óra alatt teljesítette az egyhavi átlagot. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok