Index Vakbarát Hírportál

Erre készüljön, viharos széllökés és piros riasztás is érkezhet

2024. június 23., vasárnap 06:08

Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztás is érvénybe léphet – írta vasárnapi előrejelzésében a HungaroMet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Vasárnap gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet – írja a HungaroMet.

Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.

A tájékoztatás szerint főként az ország délkeleti felén, kétharmadán változatlanul többfelé, több hullámban számolhatunk viharos erejű széllel (>60-70 kilométer/óra), intenzív csapadékhullással, valamint jégesővel (nagyjából 1-2 centiméter) kísért zivatarokra, amelyek várhatóan rendszerekbe szerveződve vonulnak délnyugatról északkelet felé.

Akár piros riasztás is jöhet

A HungaroMet szerint emellett a légköri feltételek kedveznek heves, károkozó zivatarok kialakulásához is. Ezek esetén erősen viharos szélrohamok, nagy méretű jég, valamint felhőszakadás fordulhat elő.

Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztás is érvénybe léphet.

Egyre több helyen csökken a zivatarhajlam, legkésőbb a Duna vonalának tágabb környezetében, ahol még késő délután, este is előfordulhatnak zivatarok. Egyre inkább a felhőszakadás válik jellemző kísérőjelenséggé, de egyes gócokhoz jégeső, illetve viharos széllökés még társulhat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok