Index Vakbarát Hírportál

Két hullámban érkeznek a zivatarok, jégeső zúdul az országra

2024. június 25., kedd 19:08

Szerda hajnalban, majd délután is heves zivatarok éreznek térségünkbe jégeső és viharos széllökések kíséretében. Néhol villámárvíz kialakulására is van esély, akár egy havi mennyiségű csapadék zúdulhat az ország egyes részeire.

Szerda hajnalban erőteljes lesz a felhőképződés, a kialakuló zivataros rendszer délről észak felé vonul át hazánk felett. Helyenként felhőszakadás is előfordulhat. Legkevésbé északkeleten várható csapadék. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek.

Az ön közelében már lecsapott a vihar? Van felvétele/fotója? Küldje el nekünk!
Kattintson ide a küldéshez!

Miután a zivatarrendszer elvonul, délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Majd

délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, melyek estére rendszerbe szerveződnek.

A HungaroMet felhívja a figyelmet, hogy helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

Szerdára több vármegyében is elsőfokú, valamint (az ország középső részén) másodfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar és felhőszakadás veszélye miatt. 

Az Időkép azt írja, szerda délután akár villámárvíz is kialakulhat az újabb kiadós öntözés után. Számításaik szerint a legtöbb csapadék

Néhol megközelíthetjük vagy elérhetjük a havi mennyiséget, azaz a 70–75 millimétert. A felhőszakadásokat villámlás, viharos kifutószél és 1–2 centiméternél is nagyobb jég kísérheti. 

A csapadék várható érkezését ezen a felvételen mutatják be: 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok