Index Vakbarát Hírportál

Mintegy 17 településen kell időközi önkormányzati választást tartani

2024. június 25., kedd 13:24

Várhatóan 17 településen kell időközi önkormányzati választást tartani a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint. Volt, ahol sem polgármestert, sem képviselőket nem választottak, mert egyetlen jelölt sem indult, de olyan település is akadt, ahol mindössze egy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba.

A jogszabály szerint amennyiben a választás eredménytelen, vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett azt megtartani, a helyi választási bizottság a szavazás eredetileg kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre időközi választást ír ki.

Az NVI nyilvántartása szerint erre a június 9-i önkormányzati választás után várhatóan 17 településen lesz szükség, és nyolc településen már ki is tűzték az időközi választás időpontját augusztus vége és szeptember vége közötti időpontra.

Június 9-én a Vas vármegyei Bozsokon sem polgármestert, sem képviselőket nem választottak, mert egyetlen jelölt sem indult, a Zala vármegyei Pakodon pedig csak egy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, így itt egy másik képviselőt is választani kell. A többi 15 településen szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között, ezért kell időközi választást tartani.

Az MTI azt közölte az NVI jelentése alapján, hogy nyolc településen már kiírták az időközi választást.

Az NVI nyilvántartása szerint ezeken túl időközi polgármester-választást kell tartani

A Baranya vármegyei Pécs 15. számú egyéni választókerületében pedig az első helyen végzett képviselőjelöltek között alakult ki szavazategyenlőség.

Rovatok