Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi razzia indult, egy tucat magyart gyanúsítanak emberkereskedelemmel

2024. június 26., szerda 13:20

Emberkereskedelem elleni nemzetközi razziát tartottak június 3. és 9. között, amelyben több mint negyven állam, az Interpol, az Europol, a Frontex, valamint a magyar rendőrség is részt vett. Tizennégy magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka, üzletszerű kerítés, prostitúció elősegítése és kitartottság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Tizenhét sértettet azonosítottak és tizennégy embert hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem miatt egy egyhetes rendőrségi akcióban, amelyet június elején tartottak az Europol, a Frontex és az Interpol szervezésében – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen (EMPACT) a hírszerzésre és a bizonyítékokra támaszkodó uniós rendvédelmi kezdeményezés, célja az EU-t érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése.

A június 3. és 9. között tartott EMPACT-akció egyik kiemelt célja az emberkereskedelem azonosítása, valamint felszámolása volt, a razziában Magyarország mellett több mint negyven állam, valamint az Interpol, az Europol és a Frontex is részt vett.

Az akcióba mintegy ezer szakembert vontak be, 4227 embert, 2484 járművet, 866 helyszínt és 3715 okmányt ellenőriztek. Tizennégy magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka, üzletszerű kerítés, prostitúció elősegítése és kitartottság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. 

A rendőrök tizenhét sértettet azonosítottak, közülük tizenketten – ebből hét kiskorú – szexuális célú kizsákmányolás, öten – ebből kettő kiskorú – kényszermunka sértettjei. A nyomozók három új eljárást rendeltek el emberkereskedelem és kényszermunka elkövetésének gyanúja miatt.

Beszámoltak arról, hogy a KR NNI debreceni osztályának nyomozói a német hatóságokkal folytatott nemzetközi adatcsere révén azonosítottak egy szolnoki férfit és két bűntársát. A férfi a gyanú szerint 2023 elejétől egy kiszolgáltatott helyzetben lévő, testi és értelmi fogyatékossággal élő magyar nőt szervezett be németországi prostitúcióra.

A nyomozók mindhárom elkövetőt június 4-én fogták el Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. A két férfit és a nőt emberkereskedelem és kényszermunka miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket – áll a közleményben.

Több mint ezer áldozatot azonosítottak

Egy összehangolt nemzetközi műveletben 219 emberkereskedőt állítottak elő, és több mint ezer áldozatot azonosítottak számos európai, valamint a feltárt ügyekben érintett afrikai és dél-amerikai országokban – tudatta az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete hétfőn.

Az Europol közleménye szerint a június 3. és 9. között a világ 39 országában, köztük Magyarországon tartott akcióhét ideje alatt az emberkereskedők összesen 1374 azonosított áldozata között 153 volt a kiskorú.

Az előállított 219 emberkereskedő ellen szexuális kizsákmányolás, valamint bűnözésre és koldulásra való kényszerítés miatt indítottak eljárást. Az akciókban 2074, bűncselekményből származó vagyontárgyat, valamint 363 hamis dokumentumot foglaltak le. A nemzeti hatóságok az akcióhét eredményeire építve 276 új vizsgálatot indítottak további bűnözők előkerítésére és áldozataik azonosítására – írták.

Rovatok