Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: A Tisza Párt ajánlata egy slim-fit Orbán–Fidesz-világ

2024. június 26., szerda 16:00

Gyurcsány Ferenc az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában reagált a visszavonulásáról szóló hírekre, miután a párt története második legrosszabb eredményét érte el az európai parlamenti választásokon. A Demokratikus Koalíció elnöke többek között kritikusairól, Orbán Viktor miniszterelnökről és Magyar Péterről, a Tisza Párt alelnökéről is kifejtette a véleményét.

A Demokratikus Koalíció kudarccal felérő választási eredménye miatt sorra kritizálták az ellenzéki politikusok a párt vezetőjét, Gyurcsány Ferencet. Többek között Lamperth Mónika korábbi MSZP-s belügyminiszter, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Leel-Őssy Gábor, a Demokratikus Koalíció alapító tagja és Lendvai Ildikó volt MSZP-pártelnök is úgy gondolja, hogy a DK elnökének vállalnia kellene a felelősséget, visszavonulva a politikától.

„Engem egyáltalán nem érdekel, hogy mit mondanak mások. […] Aki nekem két héttel ezelőtt még a szövetségesemként azt mondta, hogy mi vagyunk a jövő, majd mára nem csak elengedi a kezemet, hanem szembefordul, inkább magamra vagyok mérges, hogy elhittem neki egy percig is, hogy szövetségesem. Ha valakinek fantasztikus politikai teljesítménye van, és ezen a bázison tanácsot ad, akkor arra odafigyelek” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint butaságot csinálnának, ha bármelyikük lemondana a pártból.

Gyurcsány Ferenc Jézus Krisztust hozta fel példaként

A Demokratikus Koalíció elnöke a műsorban elmondta, hogy akik kritizálták, azok mögött még párt sincs érdemben. A DK választáson elért eredményéről sok konzultációt tartottak, végül arra jutottak, hogy az elnökség marad. Véleménye szerint a haza legyen büszke rá, hogy ilyen párt létezik, mint a DK, attól függetlenül, hogy háromszáz vagy kétmillió ember támogatja. Gyurcsány Ferenc példaként Jézus Krisztust említette, akit kezdetben csak 12 apostol követett.

Gyurcsány Ferenc Tisza Párt választási sikeréről is beszél a műsorban. Szerinte a Magyar Péter-jelenség háttere, hogy az ellenzéki választók egy jelentős része mást akar.

Orbán Viktor és Magyar Péter között valójában egyetlen egy különbség van, hogy a slim-fit jobban áll Magyar Péternek, mint Orbán Viktornak

– jelentette ki a DK elnöke, aki szerint a Tisza Párt ajánlata egy slim-fit Orbán–Fidesz-világ.

Megjegyezte, Magyar Pétert személyében és erkölcsileg is alkalmatlan tartja. Mint mondta, a Tisza Párt alelnöke még egy minisztériumi osztályt sem vezetett, az ország 30 százaléka pedig rábízná a hazáját. „Ilyen alapon az anyám is csinálhatna filmeket, mert még ő sem csinált filmet, de már látott Várkonyi Zoltántól kiváló filmeket. Hát az a legfontosabb, hogy az legyen miniszterelnök, aki még nem volt az életben, akkor van itt még k*rva sok miniszterelnök.”

Gyurcsány Ferenc a főbűnösnek Orbán Viktort tartja, mivel szerinte a miniszterelnök mérgezte meg az országot. A DK elnöke a műsor második részében elárulta, mit gondol a 2006-os elszámoltatásáról, és mit érez, amikor gyurcsányozást hall a fiataloktól.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó:  Fekete Tímea / Index)

Rovatok