Index Vakbarát Hírportál

Másodfokú figyelmeztetés van érvényben több vármegyében, jégesővel közeleg a vihar

2024. június 26., szerda 06:19

Szerdán heves zivatarokra, jégesőre van kilátás, de a maximumok így is 24 és 33 fok között alakulnak. Több vármegyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt, és akár villámárvíz is kialakulhat az ország egyes részein.

Szerdán az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Ugyanakkor délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek.

Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

A HungaroMet előrejelzése szerint

az egész országban kiadták az első- vagy másodfokú figyelmeztetést zivatarveszély, valamint felhőszakadás miatt.

Az ország középső részén lehet hevesebb zivatarok kialakulására számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyében intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Villámárvíz is kialakulhat

Amint arról beszámoltunk, szerda délután akár villámárvíz is kialakulhat az újabb kiadós öntözés után. Az Időkép számításai szerint a legtöbb csapadék

Néhol megközelíthetjük vagy elérhetjük a havi mennyiséget, azaz a 70–75 millimétert. A felhőszakadásokat villámlás, viharos kifutószél és 1–3 centiméternél is nagyobb jég kísérheti. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok