Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben az életminőség

2024. június 27., csütörtök 14:35

Budapest hét helyet lépett előre, így a 32. helyen szerepel a nagyvárosok életminőségét rangsoroló listán. A fővárost az életminőség javulásában csak Hongkong és Szingapúr előzte meg.

Az Economist Intelligence (EIU) 2024-es rangsora szerint az európai nagyvárosok közül Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben az életminőség – számolt be Facebook-bejegyzésben Karácsony Gergely főpolgármester. 

Mint írta, Budapest hét helyet lépett előre a 173 nagyváros életminőségét a stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra szempontjából mérő rangsorban. Ennek értelmében Magyarország fővárosa jelenleg a 32. helyet foglalja el a listán. 

Bár még van hova fejlődni, tanulni például a listavezető Bécstől, nagy eredmény, hogy Budapestet csak Hongkong és Szingapúr előzte meg az életminőség javulásában 

– fogalmazott posztjában a főpolgármester. 

Kiderült, melyik város a legélhetőbb a világon 

Ahogy arról az Index beszámolt, az Economist Intelligence Unit (EIU) 2024-es Globális Élhetőségi Index kutatásából kiderült, hogy idén is Bécs lett a világ legélhetőbb városa. Az osztrák főváros már több alkalommal elnyerte az első helyet a 173 nagyvárost tartalmazó listában: 2018-ban, majd 2019-ben, 2022-ben és 2023-ban is első helyen állt a világ nagyvárosainak élhetőségi listáján.

A magyar főváros pedig abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban. Budapest a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

Rovatok