Index Vakbarát Hírportál

Ezzel a lépéssel végleg eldőlt a főpolgármester-jelölti verseny

2024. június 27., csütörtök 11:21

A június 9-i választás, a néhány nappal későbbi újraszámlálás és a fellebbezések után Karácsony Gergely csütörtökön átvette főpolgármesteri megbízólevelét.

„Ma átvettem a főpolgármesteri megbízólevelem a Fővárosi Választási Bizottság elnökétől” – jelentette be csütörtökön Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, de a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A főpolgármester ezután egy új választás reményében a Kúriához fordult, de a testület, ahogy Vitézy Dávid két kerületre vonatkozó kérvényét is, elutasította. „A választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállaltam volna, hogy az egész városban ismételjük meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól. A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta. A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le, mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket, és akik képtelenek voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid a Kúria döntése után gratulált Karácsony Gergelynek, ugyanakkor megjegyezte: „Rendkívül aggasztónak tartom a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek; a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket; és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek.”

Rovatok