Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést az UV-B sugárzásra

2024. június 29., szombat 14:40

Vasárnap a 7-es értéket is meghaladhatja az UV-index több magyarországi régióban. Napközben napos idő várható, időnként kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A nappali csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul majd.

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható vasárnap hazánk több régiójában – írja a Hungaromet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra a

valamint Pest és Budapest környékének egészén vagy nagy részén kell számítani.

Az UV-index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket.

Azt kérték, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Kíméletlen meleg lesz vasárnap

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, vasárnapra Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére elsőfokú, az ország többi részére másodfokú figyelmeztetés van kiadva a várhatóan magas középhőmérséklet miatt.

Napközben napos idő várható, legfeljebb időnként kevés fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen. Este ugyanakkor északnyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Csapadék napközben nem lesz, estétől viszont északnyugaton, északon néhol már zápor, zivatar kialakulhat. A délies irányú szél nagy területen megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon erős lökések is lehetnek. Estétől a Dunántúlon elkezd északnyugatira fordulni a légmozgás, zivatarok környezetében pedig viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok