Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Magunkkal is megküzdünk, ha kell, másokkal is

2024. június 30., vasárnap 14:35

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnapi Facebook-bejegyzésében a sajtó szerepéről, az újságválasztás és a demokratikus sajtó fontosságáról írt. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy egypár dolgot mostantól másként tesznek, magukkal és másokkal is megküzdenek.

Amikor az emberek többsége újságot választ, akkor, bár azt hiheti, hogy „csak” értékrendet választ, valójában viszont véleményt, olyat, amely nagy valószínűséggel azonos a sajátjával – írta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnapi Facebook-bejegyzésében, felhívva a figyelmet arra, hogy a sajtó sokkal fontosabb társadalmi intézmény, mint gondolhatnánk.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Gyurcsány Ferenc „A vérhányás és a sajtószabadság – avagy hogyan lett a 444.hu az ellenfelünk” címmel tett közzé egy posztot közösségi oldalán szombaton. A pártelnök az Index egyik műsorának adott interjút, amelyre a 444 véleménycikkben reagált. A politikus szerint az abban foglaltak alapján a lap a politikai ellenfelük lett.

„Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati jellegű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes, és azt bátor megcselekedni is, képes megőrizni a közerényt, ami nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen önmaga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek a kezében lesz” – idézte a DK elnöke Joseph Pulitzer 1904-es írását vasárnapi posztjában.

Véleményünk, ítéleteink kialakításakor társas lényként hajlamosabbak vagyunk a nekünk fontos csoportot, közösséget követni, mint önálló döntést hozni – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy elismert, híres, elfogadott ember követése is megspórolhatja az önálló véleményalkotáshoz szükséges tájékozódást, elemzést, a mérlegelés fáradságos munkáját.

Amikor az emberek többsége újságot választ, akkor, bár azt hiheti, hogy »csak« értékrendet választ, valójában viszont véleményt, olyat, amely nagy valószínűséggel azonos a sajátjával. A tájékozódásnál sokszor fontosabb, hogy az újságolvasással megerősítést nyerjen saját véleményünk, valamely véleményközösséghez való tartozásunk

– írta a Demokratikus Koalíció elnöke. Megjegyezte, hogy az ellentétes állásponttal való találkozás diszkomfortot okoz, arra kényszeríti az embert, hogy újra átgondolja saját véleményének helyességét. „Jegyezzük meg, hogy az újságot, internetet olvasók többsége mindezzel sokkal kevésbé van tisztában, mint gondolnák és gondolnánk, többségüknek az az önképe, hogy azért olvas, hogy tájékozódjon” – tette hozzá.

„Egypár dolgot mostantól másként teszünk”

Nincs okunk viszont azt hinni, hogy az újságíró-iskolák mindezt ne tanítanák meg a növendékeknek, hogy az újságírószakma ne értené ezeket a társas lélektani folyamatokat – olvasható Gyurcsány Ferenc posztjában.

„A demokratikus sajtónak kulcsszerepe van a demokratikus társadalom megszervezésében, fenntartásában, mert normát, mintát közvetít és teremt. A demokratikus nyilvánosság az embereket összetartó láthatatlan kapocs láthatatlan szövedéke, ami a tömegből népet formál. A köznyilvánosság minősége nem egyszerűen a társadalom minőségének tükre, hanem annak a közösség vezetőivel közel egyenrangú alakítója” – fogalmazott a pártelnök. Meggyőződése, hogy a nyilvánosságnak ezt a szerepét sokkal többen nem értik, mint ahányan igen, sokkal többen nem vállalják ennek felelősségét, mint ahányan igen.

Demokratikus, hazafias sajtó nélkül nincs erős, demokratikus Magyarország. És ha a mostaninál jobb országot akarunk, akkor mindenkinek meg kell tennie a maga dolgát azon túl is, hogy másoknak tanácsot adjon arról, hogy nekik mit kellene tenniük. Mi egypár dolgot mostantól másként teszünk. Ebben az értelemben magunkkal is megküzdünk. Igaz, ha kell, másokkal is

– zárta bejegyzését Gyurcsány Ferenc.

„Az újságíró szerintünk becstelen firkász, a lapja pedig szennylap”

Gyurcsány Ferenc szerdán jelentette be, hogy az európai parlamenti választáson elért 8 százalékos eredmény ellenére nem mond le pártelnöki tisztségéről. A politikus ezután az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában fejtette ki álláspontját többek között a DK-t, az ellenzéket és az ország helyzetét érintő kérdésekben.

A 444 egy véleménycikkben foglalkozott az interjúval. A szerző ebben úgy fogalmazott, hogy „Gyurcsány Balegyenes El Qro Fleto Fletonovics Ferenc, az Őszödi Böszme visszatért teljes fegyverzetében, keménykalapban, fehérre sminkelve, piros orral! »Nem vagyok én egy paprikajancsi!« – mondta 9 éve a legnagyobb élő magyar paprikajancsi, a saját magát is rendszeresen összegyurcsányozó Gyurcsány Ferenc. Hát a lószart, papa!”.

A 444.hu harcra lépett ellenünk. Joga van hozzá. Harcának célja, hogy politikai károkat okozzon nekünk, eszköze személyünk és tevékenységünk minősítése. Az viszont a mi minősítésünk, hogy ezt a módszert és ezt az írást hazugnak, emberi becsületet sértőnek, megalázó szándékúnak, rosszindulatúnak, hatásvadásznak tartjuk. Az újságíró szerintünk becstelen firkász, a lapja pedig szennylap. Ez meg a mi véleményünk. Magára valamit adó ember szerintünk undorral elfordul egy ilyen laptól. A lap politikai ellenfelünk

– tette világossá Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „Bár a 444.hu kétségtelenül amellett kampányol, hogy én tűnjek el a közéletből, lehetőség szerint a DK-val együtt, mi nem gondoljuk ugyanezt fordítva. A vérhányást újságírásnak tekintő lapnak is helye van a magyar nyilvánosságban, hogy példája legyen az aljasságnak, az embertelenségnek, a magából kifordult, önmagától elájult, magamutogató mocsoknak”.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2024. június 7-én. Fotó: Purger Tamás / MTI)

Rovatok