Index Vakbarát Hírportál

Hőség és zivatarok miatt is kiadták a figyelmeztetést

2024. július 1., hétfő 06:10

Minimális lehűlést hoz a hét első napja, a maximumok 24 és 33 fok között alakulnak. Zivatar és hőség miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben több vármegyében. A HungaroMet közölte, hogy a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható az ország nagy részén.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Számítani kell záporokra, zivatarokra, az ország középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban.

Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb idő.

A HungaroMet előrejelzése szerint csaknem az egész országban első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarveszély miatt. Kivétel ezalól Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád vármegye. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Hajdú-Bihar vármegyékre viszont magas középhőmérséklet miatt van érvényben figyelmeztetés.

A déli óráktól elsősorban a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, sőt az említett helyeken néhol heves zivatar is előfordulhat. Az ország többi részén sem zárható ki zivatar képződése. A zivatarokat általában viharos szél, jégeső és intenzív csapadék, néhol felhőszakadás kísérheti. 

Hétfőn az ország északnyugati felében érzékelhetően mérséklődik a hőség, a 25 fok feletti napi középhőmérséklet területe egyre inkább az Alföldre szorul vissza. 

Figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás 

A HungaroMet felhívta a figyelmet arra is, hogy a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Közép- és Dél-Dunántúlon, Pest és Budapest térségében, valamint a Dél-Alföldön, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon kell számítani erre. Az UV-B index ezeken a területeken meghaladja a 7-es értéket.

Azt kérik, mindenki fokozattan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, a normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok