Index Vakbarát Hírportál

NAV: Veszélyes termékek is forgalomba kerülhetnek szabálytalan megfelelőségi jelzéssel

2024. július 2., kedd 17:15

Sokféle termék forgalomba kerülhet szabálytalan megfelelőségi jelzéssel, ezért indokolt a fogyasztói óvatosság, vásárolni emiatt is csak megbízható helyekről ajánlott – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

Az adóhatóság szerint a kereskedelem volumenének ugrásszerű növekedése mindenkitől megköveteli a fokozott óvatosságot, ekkora mennyiségből ugyanis lehetetlen hatósági eszközökkel visszatartani a környezetre és az egészségre veszélyes termékeket.

Ezek kiszűrésére mind az EU-n kívülről érkező áruk vámellenőrzésekor, mind a közúti és a piacos ellenőrzéseken törekszik a NAV, vizsgálva a termékek jelöléseit, használati útmutatóit, igazolási dokumentumait, fizikai jellemzőit.

A piacfelügyeleti hatóságok tavaly 269 esetben tiltották meg az áruk forgalomba hozatalát.

A közlemény szerint a veszélyes termékek sokszor nehezen ismerhetők föl, rendszeresen találni szabálytalan megfelelőségi jelöléseket, és akár a „CE” jelölés – amely az uniós előírásoknak való megfelelőséget hivatott jelezni – feltüntetése is lehet szabálytalan, vagyis nem feltétlen jelent kockázatmentességet.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján főképp játékoknál, elektromos készülékeknél, kerti szerszámoknál fordulhatnak elő hiányosságok, de elmondásuk szerint munkavédelmi eszközök is lehetnek veszélyesek.

Rovatok