Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül dönt az Alkotmánybíróság Vitézy Dávid választási panaszáról

2024. július 3., szerda 11:04

Vitézy Dávid az utolsó szalmaszálba kapaszkodik: hogy a Kúria döntése megváltozzon, az Alkotmánybírósághoz fordult, amely hamarosan dönthet is az ügyben.

Mint ahogyan azt olvasóink már jól tudják, a június 9-ei önkormányzati választáson Budapest főpolgármestere újra Karácsony Gergely lett, azonban mindkét fő esélyes megtámadta az eredményt.

Vitézy Dávid a IV. és VII. kerületben, a régi-új főpolgármester pedig teljesen új választást kért, ezeket azonban elutasították, sőt az elmúlt hét során a Kúria is megerősítette, hogy nem lesz új választás a fővárosban. Miután megtörtént az újraszámlálás, mindössze negyvenegy szavazattal nyert Karácsony Gergely, de ebbe továbbra sem nyugszik bele kihívója, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult panasszal a múlt héten. 

A panasz, mely tizenhét oldalra rúg, a Kúria döntésének alkotmányellenességének megállapítását, majd megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Most a Telex értesült arról az Alkotmánybíróságtól, hogy a legfőbb bírói testület döntése a hét második felében várható (a szokott befogadási eljárást ezúttal mellőzik, ezért már 5-én a bizottság elé kerülhet az ügy). Ígéretük szerint

legkésőbb július 8-án végleges verdikt születik, amely ellen már nem lesz helye fellebbezésnek.

Arról, hogy a jogorvoslati eljárások miatt a végleges választási eredmény megállapítása akár július közepéig is elhúzódhat, már a választás napján is írtunk élő közvetítésünkben. 

Rovatok