Index Vakbarát Hírportál

Három vármegyére adtak ki figyelmeztetést hőség miatt

2024. július 6., szombat 06:00

Szombaton leginkább meleg, napos idő várható, csak helyenként jelennek meg fátyolfelhők az égen. A nappali maximum-hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. Három vármenyére is egyes fokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt.

Szombaton az ország nagy részén fátyolfelhős, napos időre lehet számítani, az északi, északnyugati tájakon viszont vastagabb fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést – írta a HungaroMet. Az előrejelzés szerint csapadék továbbra sem lesz. Ám a megélénkülő déli, délkeleti szelet többfelé kísérhetik erős széllökések. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.

A meteorológusok három megyére is egyes fokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt. 25 fok felett alakul a középhőmérséklet Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád valamint Győr-Moson-Sopron vármegyében. 

Migrén és fejfájás is jelentkezhet

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szombaton újra kánikula várható, az egyre melegebb idő miatt pedig melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Migrén, fejfájás, keringési problémák, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság is előfordulhat az arra érzékenyeknél.

Emellett alvásproblémák is jelentkezhetnek, emiatt kialvatlanok lehetünk. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is jelentkezhet.

A legmagasabb szintű hőségriasztást lép életbe

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére július 7-től (vasárnap) július 12-ig (péntek). Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjunk parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a katasztrófavédelem. Kiemelték: a melegben megnő a szén-monoxid-mérgezés és a szabadtéri tüzek kockázata is.

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért a folyadékpótlásra is oda kell figyelni. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe – tették hozzá.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok