Index Vakbarát Hírportál

Nincs vége, kiderült, hogy mikor kezdődik a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása

2024. július 8., hétfő 15:43

Az Alkotmánybíróság és a Kúria döntése után újraszámolják a június 9-i főpolgármester-választás szavazatait. A folyamat kedden indul, eredményhirdetés pénteken lehet.

Lapunk úgy értesült: a Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén kiderült, hogy a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása július 9-én, kedden kezdődik, és több napig tarthat. Az újraszámlálás az érvénytelen szavazatok korábbi vizsgálatával ellentétben nem központilag, hanem kerületenként történik.

Az Alkotmánybíróságtól a Kúriáig

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, de a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, de ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig.

Karácsony Gergely: Ehhez erős garanciák kellenek

„Na, hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz” – reagált a döntésre Karácsony Gergely, hozzátéve:

Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban. Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben.

A főpolgármesternek csak az az újraszámolási folyamat elfogadható tisztességesnek, amelynek során „nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják, ki tudja, hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket, és végzik el az újraszámlálást. A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie. Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni”.

Vitézy Dávid: Három pont, amit elengedhetetlennek tartok

Vitézy Dávid szerint az újraszámlálás „egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett teljesen természetes – más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már erre, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva. Az azonban elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen ebben a folyamatban, hisz rövid idő alatt nagyszámú szavazólap újraszámlálására kell, hogy sor kerüljön”.

Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje három pontban szedte össze, hogy mit tart elengedhetetlennek:

Vitézy Dávid hangsúlyozta: „Mindannyiunk közös érdeke, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön ennek az elhúzódó választási folyamatnak a végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség köztünk Karácsony Gergellyel.”

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok