Index Vakbarát Hírportál

Elindult az ötletpályázat, a BMW-gyár szomszédjába tervezik az új Közlekedési Múzeumot

2024. július 8., hétfő 12:09

Megjelent a Magyar Közlekedési Múzeum – Debrecen megépítését célzó beruházás ötletpályázata, az Építési és Közlekedési Minisztérium hétfőn tette közzé a tendert az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A pályamunkákat szeptember 13-ig várják, a díjazásra mintegy 95 millió forintot szánnak. A tervezési helyszín Debrecen külterületén, az M35-ös autópálya, a BMW körút és a BMW-gyár autópálya-lehajtó által határolt területen helyezkedik el.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium nyílt építészeti ötletpályázatot hirdetett a Magyar Közlekedési Múzeum – Debrecen megépítését célzó beruházás tervezési feladatok koncepciójának szakmai megalapozására.

A meghirdetett ötletpályázat keretében a tárca „jövőbe mutató, az innováció számára inspiratív hátteret nyújtó épület vagy épületegyüttesre vonatkozóan vár építészeti javaslatokat”.

Mint írtuk, Lázár János májusban országjáró körútján kijelentette, hogy az új Közlekedési Múzeumot Debrecenben kívánja felépíttetni. Információk szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium augusztus elejére tervezte egy építészeti ötletpályázat kiírását, az egyfordulós pályázat beadási határideje novemberben lett volna, a tervezők díjazását 120 millió forintos keretben határozta meg a tárca.

A tervekkel ellentétben az ötletpályázatot már július 8-án közzétették az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A pályamunkáknak 2024. szeptember 13. 12 óráig kell beérkezniük, az eredményhirdetés az ötletpályázat honlapján közzétett tájékoztatás szerint tervezetten 2024. október 18. 10 óra.

Az ötletpályázaton a pályázók csak egy pályaművel vehetnek részt, a nyertessel szolgáltatás megrendelésére irányuló szerződés megkötésére nem kerül sor.

A korábbi 150, majd 120 millió forintos keret helyett 94,8 millió forintot szán díjazásra a tárca, egy pályamunka esetén a díj legnagyobb összege bruttó 25 millió forint, a megvétel legkisebb összege bruttó 3 millió forint. Az első három díjazott, illetve a megvételben részesített pályaművek kerülnek meghatározásra, a többi pályaművet a bírálóbizottság nem rangsorolja.

A tervezési helyszín Debrecen külterületén, az M35-ös autópálya, a BMW körút és a BMW-gyár autópálya-lehajtó által határolt területen helyezkedik el. A tervezés tárgyát képező kulturális és innovációs központ becsült alapterülete 14 000 négyzetméter. Az új intézménynek az állandó és időszaki kiállításokon felül oktatási, konferenciafunkcióknak és üzleti rendezvényeknek is helyet kell biztosítania Debrecen új kiemelt találkozási pontjaként.

Az innováció inspiráló háttere lehet

A meghirdetett pályázatban meghatározott cél, hogy a világ legújabb technikai, műszaki és természettudományi múzeumainak színvonalán olyan új múzeumi épületegyüttes jöjjön létre, amely a közlekedés múltjának bemutatása a jövőbe mutató megoldások, az innováció számára kínáljon inspiráló hátteret, és alkalmas legyen évi 350 ezer fő látogató befogadására. 

A több tagintézménnyel működő Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jövőjének kulcsa, hogy tagintézmény-hálózatát a kortárs magyar ipar innovációs központjaival együttműködve bővítse – áll a pályázatban.

Az új múzeum a magyar kutatás-fejlesztés legújabb eredményeinek bemutatása mellett a jövőről való együtt gondolkodás nemzetközileg is ismert és elismert tudásközpontja lehet.

Rovatok