Index Vakbarát Hírportál

Több mint 1,5 milliárd forint jogdíjat fizetett az előadóknak az EJI

2024. július 8., hétfő 17:22

Majdnem 70 előadó jogdíja több, mint 1 millió forint volt, és 600 ezer különböző felvételt azonosított be az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület.

Több mint 1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki kilencvenezernél több magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Csaknem hetven előadó jogdíja meghaladta az egymillió forintot.

A most lezárt 2023. évi zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett díjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. Az egyesület 160 milliónál is több, Magyarországon elhangzott zeneszámot dolgozott fel – áll az EJI által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Mint írják, az előző évhez hasonlóan 1,3 milliárd forint a rádiós és televíziós jogdíj. Az EJI több mint tízmillió elhangzás feldolgozása után mintegy 67 ezer magyar és külföldi előadóművésznek fizetett jogdíjat. A jogdíjfelosztás során több, mint 600 ezer különböző felvételt azonosítottak be az EJI munkatársai.

A háttérzenei felhasználások tekintetében a kereskedelmi egységek által megfizetett jogdíjat az EJI idén 150 milliónál is több elhangzás feldolgozása alapján osztotta fel. Volt olyan felvétel, amelyet hatvanezer alkalommal szólaltattak meg üzletek és szálláshelyek.

A bolti zenék között a magyar felvételek aránya nem éri el a tíz százalékot, de a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó között idén is volt magyar.

A jogdíjfelosztás eredményeként azok az előadók is hozzájutnak jogdíjukhoz, akiknek szereplését évtizedekkel ezelőtt rögzítette a közmédia vagy az állami hanglemezgyár. Ezeket a felvételeket az MTVA és a Fotexnet ma is intenzíven hasznosítja.

Az érintettek között az EJI idén 200 millió forintnál is többet osztott fel. A járandóságból a már kevésbé aktív előadók részesülnek: a rádiós ismétlési jogdíjban a közmédia által készített felvételek előadói részesülnek, míg a hangfelvételek kiegészítő díjazása az 50 évnél régebbi felvételek előadóművészeire terjed ki.

Rovatok