Index Vakbarát Hírportál

A hőség miatt a földről gyérítik a szúnyogokat

2024. július 8., hétfő 14:56

Tizenkét vármegye 345 településén, valamint Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés, a hőség miatt azonban nem repülőgépekről, hanem a földről gyérítenek majd.

Az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

„A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják” – írták.

A héten összesen 74 ezer hektáron földi módszerrel, platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel gyérítenek a szakemberek. A földi kezeléseket napnyugtát követően végzik, az a hőségriasztás alatt is a tervek szerint zajlik majd.

A Duna teljes szakaszán, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lehet késő estétől a gyérítést végző autókkal találkozni.

Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Zala vármegye számos településén lesznek földi kémiai kezelések. A szúnyoggyérítések pontos ütemezéséről a katasztrófavédelem honlapján lehet bővebben tájékozódni.

Rovatok