Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid három pontban sorolta fel, milyen feltételek szükségesek az újraszámláláshoz

2024. július 8., hétfő 13:14

Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt hétfőn a Facebookon arról írt, hogy szerinte elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen a főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálásához, majd három pontban sorolta fel, amit a maga részéről elengedhetetlennek tart.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság múlt pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, és úgy határoztak, hogy az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, így a vasárnap közzétett döntése szerint újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottságnak tehát a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását.

Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt hétfői Facebook-posztjában ismét hangsúlyozta, hogy egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett teljesen természetes az újraszámlálás. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte az elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen ebben a folyamatban, mivel rövid idő alatt nagyszámú szavazólap újraszámlálására kell hogy sor kerüljön.

Ezután három pontban sorolta fel, hogy mi az, amit a maga részéről elengedhetetlennek tart.

  1. Az első, hogy a szavazólapokat tartalmazó urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: a Nemzeti Választási Bizottság delegáltjai, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében. 
  2. A második, hogy minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak, a delegáltaknak és a megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.
  3. A harmadik pedig, hogy az újraszámlálások alatt minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot, a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek a Nemzeti Választási Bizottság számára. 

Vitézy Dávid abban bízik, hogy a feltételek Karácsony Gergely főpolgármester számára is elfogadhatóak.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön ennek az elhúzódó választási folyamatnak a végére, akárhogy is változik az eredmény

– írta, majd hozzátette, hogy kéri a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy a fentieket tegyék lehetővé, és „kövessenek el mindent annak érdekében, hogy ne férhessen kétség az újraszámlálás tisztaságához”.

Karácsony Gergely is reagált

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait” – írta a döntésre reagálva a főpolgármester.

Karácsony Gergely hozzátette: „A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz.”

Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják

– fogalmazott a főpolgármester. Hozzáfűzte: „Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban. Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben.”

Mint írta, csak akkor fogja tisztességes folyamatnak elfogadni az újraszámlálást, ha „nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják ki tudja, hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket, és végzik el az újraszámlálást”.

A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie. Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!

– szögezte le Karácsony Gergely.

41 szavazatnyi különbség

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, és a korábbinál kisebb – mindössze 41 szavazatnyi különbséggel –, de továbbra is Karácsony Gergely maradt a győztes, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely egyaránt fellebbezett a választás eredményét megállapító új határozat ellen. 

Vitézy Dávid arra hivatkozott, hogy a IV. és a VII. kerületekben túl vékonyan húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét, valamint arra, hogy az újraszámlálásnál is változott a szavazati arány. A Kúria június végén még úgy döntött, hogy nincs indok a választás megismétlésére. Ugyanígy döntöttek Karácsony Gergely fellebbezésével kapcsolatban is.

Karácsony elfogadta a döntést, Vitézy azonban az Alkotmánybírósághoz fordult, ennek következtében született meg a fentebb is említett határozat arról, hogy a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia.

Korábban már írtunk arról, hogy a választás utáni jogorvoslat akár július közepéig is elhúzódhat. Abban a tájékoztatásban egy ponton az a mondat is szerepel, hogy: 

Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak 6 napjuk van a törvény szerint.

Alighanem ennek alapján írt Karácsony Gergely is arról, hogy az NVM-nek 6 nap áll a rendelkezésére (a Kúria fenti, terjedelmes határozatában nincs külön szövegszerű rendelkezés arra vonatkozóan, hogy meddig kell végrehajtani az újraszámlálást). 

(Borítókép: Vitézy Dávid  2024. június 6-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok