Index Vakbarát Hírportál

Autója nélkül kilátástalannak érzi helyzetét az Árpád hídi gázolás taxijának tulajdonosa

2024. július 9., kedd 06:11

A múlt heti Árpád hídi halálos baleset előtt elrabolt taxi tulajdonosa kilátástalannak érzi helyzetét a munkaeszköze nélkül, mert nála az autó „családtag volt”. Bár kapott csereautót a cégtől, amellyel szerződésben állt, de a kollégái gyűjtést is szerveztek a segítésére, eddig már több mint 800 ezer forint gyűlt össze a taxi pótlására.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Indexen, múlt szerdán késő este elrabolták egy taxis autóját az Árpád híd budai hídfőjénél, majd a rossz oldalon hajtott fel az ámokfutó a hídra és két autóval karambolozva három embert megölt – köztük önmagát is. Mint később kiderült, az egyik áldozat a Schadl-ügy egyik tanújának informátora volt, a másik pedig a menyasszonya, mindketten a Rákóczi Szövetség és a Fidelitas tagjai voltak – állítólag pár nap múlva házasodtak volna. 

Ábrahám Györgyi, a taxi tulajdonosa később megszólalt az RTL-nek és elmondta, hogy a semmiből termett ott az elkövető, „gyorsan zajlott a rúgok-vágok-ütök, adtunk-kaptunk mindketten”. Közben hiába kiabált és hívott segítséget, senki nem sietett a bajba jutott nő védelmére. A férfi végül győzött, eltulajdonította a taxit és felhajtott a hídra. 

Az RTL-nek nyilatkozó ügyvéd, Szatmári-Margitai Gergely szerint a balesetben elhunytaknak – a vétlen párnak – a családjának teljes kártérítés jár, és az ő érdekük is, hogy kiderítsék, pontosan hogyan történt a baleset. Véleménye szerint egyértelműen a taxit vezető, feltehetőleg bódult állapotú férfi a felelős a történtekért.

Ilyenkor azok a személyek, akik a balesetben teljesen vétlenek voltak, ők igényüket érvényesíthetik a taxi kötelező felelősségbiztosítójával szemben, ami bizonyos szempontból jó, mert védelmet ad a teljesen vétlen személyeknek. Jelen esetben a taxitulajdonos üzemben tartója, tehát a hölgynek ez ugye nem egy jó dolog. Ő maga azzal szemben tudna kárt érvényesíteni, aki felelős ezért a balesetért

– mondta. Viszont mivel az elkövető is meghalt, így ez a lehetőség nem áll fenn. A taxi tulajdonosának az az egyetlen lehetősége van, hogy kártérítési igényét érvényesítse, ha az elkövető rokonainál tudja ezt megtenni. De ez hónapokig is eltarthat.

Ehhez tudnunk kellene azt, hogy milyen tulajdonnal rendelkeznek, milyenek a jövedelmi viszonyok

– tette hozzá az ügyvéd. Az elkövető anyagi helyzetéről egyelőre annyit tudni, hogy bérelt egy büfét az üzlettársával a Balatonon április óta. 

Ábrahám Györgyi elmondta, hogy örökségből vette az autóját, ami nála nem csak munkaeszköz volt, „nálam családtag az autó” – tette hozzá, így egy kicsit egyelőre kilátástalannak látja a helyzetét. Viszont kollégái gyűjtést szerveztek a számára és már

több mint 800 ezer forintot gyűjtöttek össze.

A taxiscég, amellyel szerződésben áll, felajánlott egy csereautót a nőnek, hogy tudja folytatni a munkáját. Kollégája – akit kórházban ápolnak, mert ő volt a másik taxis, aki megsérült a balesetben, egy korábbi koccanásban – már jobban van.

Rovatok