Index Vakbarát Hírportál

Nem enyhül a kánikula, 38 fokos meleg vár ránk kedden

2024. július 9., kedd 06:03

Egyelőre biztosan marad a hőség, majdnem 40 fokig kúszik a hőmérséklet kedden. Záporok zivatarok csak korán reggel vagy késő este várhatóak. A napsütést csak kevés fátyol-és gomolyfelhő átvonulása szakíthatja meg.

Fokozódik a hőség, és jelenleg még nem nagyon látni a végét. Kedden országszerte napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, legfeljebb a délutáni, kora esti órákban alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A Hungaromet előrejelzése szerint időnként megélénkül majd az északkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között alakul.

A magas hőmérséklet miatt az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 12-ig. 

AHungaroMet veszélyjelzése szerint magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy vármegyékben.

Másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki Pest, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékre. 

Extra erős UV-sugárzás várható

Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt. Migrén, fejfájás, keringési problémák, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság egyaránt előfordulhat. 

Alvásproblémák jelentkezhetnek, továbbá a gyulladásos jellegű panaszok is felerősödhetnek. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság jelentkezhet. Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben nem érdemes a tűző napon tartózkodni, 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a bőrünket is érdemes védeni. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok