Index Vakbarát Hírportál

Károli Gáspár Református Egyetem-tervpályázat: egy jó ügy érdekében a politikai ellenfelek megállapodtak

2024. július 9., kedd 12:09

Hétfő este hirdették ki a Magyarországi Református Egyház által kiírt nyílt építészeti tervpályázat győztesét. A feladat a Károli Gáspár Református Egyetem új, ferencvárosi campusának megtervezése volt. A zsűri elnöke Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, társelnöke Fürjes Balázs, az egyetemfejlesztés vezetője volt. A zsűriben helyet kapott többek között Baranyi Krisztina újraválasztott ferencvárosi polgármester és Erő Zoltán, Budapest főépítésze is.

A pályázaton 42 építésziroda nyújtott be érvényes pályaművet. A szakmai zsűri választása alapján a győztes pályamű a budapesti Archikon Architects Építészstúdió terve lett, amely 35 éves fennállása alatt már több nemzetközi elismerésben részesült.

A zsűri munkájában a református egyház által delegált szakemberek mellett részt vett Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke, valamint Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, a Károli Gáspár Református Egyetem kancellárja is. A zsűri elnöke Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, társelnöke Fürjes Balázs, az egyetemfejlesztés vezetője volt.

Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezik megépíteni Budapest új egyetemi campusát. A tervek szerint állami támogatásból és egyházi forrásokból a Markusovszky tér környezetében épül majd meg a Károli Gáspár Református Egyetem új campusa, amely otthont ad az Állam- és Jogtudományi Kar, illetve a Pszichológiai Intézet képzéseinek, amelyeken egyidejűleg csaknem 2 500 hallgató folytathatja majd tanulmányait.

A zsűri a tervpályázathoz fűzött szakmai ajánlásaiban külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a Markusovszky téren mindenképpen megőrzendők és fejlesztendők a lakosságot kiszolgáló szabadidős funkciók, valamint hogy az épületegyüttes Üllői úti feltárását, a parkolás és a köztér megtervezését különösen is a ferencvárosi önkormányzattal együttműködésben kell megvalósítani.

A pályázattal a Magyarországi Református Egyház célja az volt, hogy a hagyomány és megújulás jegyében kreatív kortárs terveket ismerhessen meg az egyetemi campus megvalósítására.

Az eredményhirdetésen a zsűri tagjai, illetve Trócsányi László, az egyetem rektora is felszólalt, utóbbi szerint az új egyetemi campus hozzájárul az egyetem versenyképességének erősítéséhez.

Ferencváros elégedett 

Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere azt közölte, hogy Ferencvárosban „évek óta jelentős egyetemi fejlesztések zajlanak, néhánynak az előkészítése, tervezése, másoknak már a kivitelezése folyik”.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Ferencváros egyetemváros. Sajnálatosan ritka, hogy a kerületet már a tervezési fázisban bevonják, szempontjait érvényesítsék, ahogy erre jelen projektben sor került. Az új református egyetemi campus olyan meghatározó épületegyüttese lesz Belső-Ferencvárosnak, ami megköveteli, hogy tervezése egységben történjen a Markusovszky térrel, a városrész egyetlen közparkjával

– fogalmazott a városrész vezetője. Hozzátette, hogy az új egyetemi fejlesztés nem szoríthatja ki a pihenni vágyó ferencvárosiakat a térről, és nem okozhat a szükségesnél nagyobb közterületi terhelést.

„A győztes terv építészetileg valóban ígéretes, a tervezés következő másfél-két évében látom a lehetőséget, hogy olyan tervek készüljenek, amelyekben a közpark jelenlegi funkciói, zöldfelületi arányai nem sérülnek, mert azoknak a jövőben is elsősorban a kerület lakosságát kell szolgálniuk” – zárta Baranyi Krisztina.

Ígéretes a „város a városban” megoldás

Erő Zoltán, a főváros főépítésze kiemelte: „Ígéretes megoldások mutatják, hogy az új campust ki lehet alakítani egyfajta »város a városban« elven, amikor az »egyetemváros« építményei a valódi városhoz hasonló differenciáltságot, a tömegképzésben, homlokzatalakításban érzékelhető változatosságot mutatnak.”

A pályázat kiírásától fogva hangsúlyos gondolat a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentésének kérdése – ez mindenekelőtt a Kinizsi utcai épületszárny megtartását, okos felhasználását, a meglévő struktúrák reciklálását igényli

– tette hozzá.

Lánszki Regő országos főépítész arról beszélt, hogy „a református identitásnak a XVI. századi kezdetektől fogva meghatározó eleme volt az oktatás ügye. A reformáció és az iskolaalapítás kéz a kézben járt egész Európában, így Magyarországon is”.

Az Archikon győztes terve nemcsak globális, hanem lokális értelemben is integrálja a Károli Gáspár Református Egyetemet. Megőrzi a helyi építészet- és ipartörténetben fontos szerepet játszott, ráadásul Molnár Ferenc által a Pál utcai fiúkban halhatatlanná tett Dohánygyár eredeti szerkezetét

– emelte ki, hozzátéve, hogy a park belső része és az Üllői út felé nyitott homlokzat, az árkádok és a környezetalakítás is erősítik a kapcsolatot.

Pártokon túli csapatmunka 

Nem ez az első olyan fővárosi beruházás, ahol Fürjes Balázsnak hídépítő szerepe van a különböző politikai oldalak között. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjaként is igen aktív Fürjes Balázs korábban elévülhetetlen érdemeket szerzett a MOME új campusának elkészültében, illetve a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság tető alá hozásában. (Emlékezetes, hogy Fürjesnek óriási szerepe volt a magyar kormány, a házigazda várost képviselő fővárosi, illetve a városrészi ferencvárosi önkormányzat között megszületett kompromisszum elfogadtatásában.)

Fürjes Balázs, a szakmai zsűri társelnöke és az egyetemfejlesztés vezetője nem véletlen, hogy úgy fogalmazott:   

Én az együttműködésben hiszek. Közösen fogunk dolgozni az egyház munkatársaival, az egyetem közösségével, a ferencvárosi önkormányzattal, sőt a lakosokkal is. Tudjuk, ha városépítő munkába fogunk, ez a szabály: álmodj bátran és szabadon, tervezz felelősen, építs fegyelemmel!

Szerinte a nagy művészet abban áll, hogy egyszerre legyen meg az álomhoz szükséges szabadság, szertelenség, bátorság és képzelőerő, azaz kreativitás és a megvalósításhoz szükséges rend, fegyelem, precizitás. „Egyszerre és együtt, hogy az álom szertelensége ne verje szét a munkát, és a munka fegyelme ne fojtsa meg az álmot. Így fogunk dolgozni, mindig csak csapatban, alázattal” – hangsúlyozta Fürjes Balázs.

(Borítókép: Magyarországi Református Egyház)

Rovatok