Index Vakbarát Hírportál

A K. Endrét alkalmazó iskolaigazgatót leváltja a Belügyminisztérium

2024. július 9., kedd 08:27

A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója, Bárányos József nem maradhat posztján, mert „súlyos szakmai és etikai kifogások” merültek fel ellene, amiért a kegyelmi ügyben felmentett K. Endrét tovább alkalmazta.

Elutasította Bárányos József pályázatát a Székesfehérvári Tankerület, emiatt távoznia kell az intézmény éléről − számolt be az igazgató pénteki Facebook-videójában.

Hirtelen alkalmatlan lettem a feladatra

− mondta el az intézményvezető, aki fideszes önkormányzati képviselőként is dolgozik.

A tankerület 2018-ban rótta fel az igazgatónak, hogy testnevelőként alkalmazta K. Endrét, és „nem tett semmit” az ellen, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, a pedofil igazgató bűnsegédjeként megvádolt K. Endre az iskolában dolgozhasson. Akkor fegyelmi eljárás indult Bárányos József ellen, de nem találtak visszaélést.

2019-ben az intézményvezető viszont megnyerte a következő pályázatot, pedig ebben az évben ítélték el K. Endrét 3 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre, mely 2021-ben emelkedett jogerőre, majd 2023-ban Novák Katalin kegyelmet adott neki, és ez okozta lemondását 2024 februárjában.

A bejelentés napján szülők, tanárok és egykori diákok petíciót indítottak, melyben részletesen taglalták az igazgató érdemeit, mely szerint 

4 év alcsútdobozi kitérő kivételével 1989-től, 35 éve dolgozik ebben az iskolában, ebből 23 éve igazgatóként. Meggyőződésünk, hogy végig becsülettel, kiállva az iskola, a diákok, a munkatársai érdekei mellett végezte munkáját

− jegyezték meg. A petíciót eddig 265-en írták alá.

Rovatok