Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt Vitézy Dávid az újraszámolás első napjáról, meglepő részletekről számolt be

2024. július 9., kedd 19:26

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Faceboook-posztban közölte tapasztalatait a szavazatok újraszámlálásával kapcsolatban. Véleménye szerint a teljes újraszámlálás indokolt volt, ugyanis – a hozzájuk beérkező jelzések alapján – már csak eddig több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt közösségi oldalán értékelte a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálását. Meglátása szerint eddig rendezett keretek között zajlott az újraszámlálás a kedden esedékes nyolc kerületben.

Vitézy Dávid arról írt bejegyzésében, hogy a hozzájuk beérkező jelzések alapján már több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott. Hozzátette: voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak.

Azt is közölte, hogy az eredeti, 41 darabos különbség több mint hatszorosának változott a minősítése, holott eddig csak a szavazatok egyötödét számolták újra. Álláspontja szerint ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt.

A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig a mi információnk szerint nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik

– írta Vitézy Dávid, hozzátéve, látja, hogy rengeteg a felfűtött érzelem és indulat az újraszámlálás körül, ezért is írta meg a posztot, mert ebben a helyzetben szerinte nem szítani, hanem csökkenteni kell a feszültséget.

A főpolgámrester-jelölt szerint ilyen szoros eredménynél, 0,005 százalékos különbségnél a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik. Ez történik most.

Megállás nélkül mindenkit csalással vádolni, akinek törvény által megszabott feladata a választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy ezekről dönteni, miközben egyébként a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, szerintem óriási felelőtlenség és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat

– fogalmazott Vitézy Dávid.

A következő két napban még sok százezer szavazatot fognak átvizsgálni. Mindenkit arra kér Karácsony Gergely riválisa, hogy mindenki higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz.  

Vitézy Dávid leszögezte: az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadja. Az újraszámlálás első napjának tapasztalatairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok