Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Donáth László

2024. július 11., csütörtök 14:47

Életének 69. évében meghalt Donáth László evangélikus lelkész, aki 1994 és 2010 között a Magyar Szocialista Párt jelöltjeként országgyűlési képviselő volt. Közéleti pályafutása mellett az Aranyág Alapítvány kuratóriumának elnökeként dolgozott. Édesapja Donáth Ferenc politikus, agrártörténész, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottja volt. Egyik lánya Donáth Anna, a Momentum volt elnöke.

„Donáth László evangélikus lelkész, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parochus emeritusa, volt országgyűlési képviselő 2024. július 11-én, életének 69. évében váratlanul meghalt. Temetéséről a család később gondoskodik” – közölte a család a Népszavával csütörtökön.

Donáth László szülei második gyermekeként 1955. december 5-én született Budapesten. Apai nagyapja liberális gondolkodású ügyvéd volt Jászárokszálláson, nagyanyja gyáros Nagyrédén. Édesapja, Donáth Ferenc (1913–1986) tagja volt a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének. 1951-ben az államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával elítélték. Az 1956-os forradalom után a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjaként tizenkét évi börtönre ítélték. 1960-ban amnesztiával szabadult. Később még szerepet vállalt az 1985-ös monori ellenzéki tanácskozás megszervezésében.

Anyai nagyapja osztrák–magyar származású katonatiszt, nagyanyja erdélyi szász lutheránus paplány volt, aki tanítónő lett. Édesanyja, Bozóky Éva (1923–2004) népi kollégistaként járt egyetemre, eredeti végzettsége szerint pedagógus. Férje letartóztatása után őt is letartóztatták, három és fél évet töltött per és ítélet nélkül börtönben. 1960-tól nyugdíjazásáig többek közt a Nők Lapja pedagógiai rovatát vezette.

Donáth László érettségi után az Evangélikus Teológiai Akadémia hallgatója volt, 1979-ben avatták lelkésszé. Ugyanebben az évben vette feleségül Muntag Ildikó könyvtárost. (Három gyermekük született, köztük Anna, aki a Momentum Mozgalom egyik vezetőjeként követte apját és nagyapját a politikai pályán.) 1988-ban Csillaghegyen parókus lelkésszé választották. 1990–1994 között szociáletikát és 20. századi teológiatörténetet tanított a Miskolci Bölcsész Egyesületben, az ELTE Szociálpolitikai Tanszékén és a Wesley Károly Teológiai Főiskolán. 1989-ben tagja volt a Történelmi Igazságtétel Bizottság Kegyeleti Bizottságának, és aktív résztvevője a Nagy Imre és mártírtársai 1989. június 16-i újratemetésének. 1994 és 2010 között az MSZP országgyűlési képviselője volt. Parlamenti életrajza kiemelte:

Normatív értékűnek az evangélium etikáját, a hegyi beszédet, Jézus példázatait, röviden a közvetlen teokráciát tartja. Szociáletikai meggyőződésének alapja a lutheri és a lutheránus antropológia, valamint a S. Kierkegaard, P. Tillich, D. Bonhoeffer és H. Zahrnt munkásságával fémjelzett teológiai liberalizmus.

Búcsúznak a politikusok

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke és Ujhelyi István ENSZ-nagykövet, az MSZP volt országgyűlési képviselője a közösségi oldalán nyilvánított részvétet. Mesterházy azt írta: „Isten nyugosztalja, legyen neked könnyű a föld, Laci! Részvétem a családnak!”

(Borítókép: Donáth László evangélikus lelkész 2023. február 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok