Index Vakbarát Hírportál

MÚOSZ: a magyar kormány háborút indított a független sajtó ellen

2024. július 11., csütörtök 07:35

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerdai állásfoglalásában közölte: miközben a magyar kormány az orosz–ukrán háború lezárásáért békemissziót indított, aközben a magyar független sajtó ellen háborút kezdett.

„A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elítél minden olyan hatalmi akciót, mellyel a független sajtó működését kívánják akadályozni. E törekvések közé soroljuk azt a hétfőn villámgyorsan megjelent kormányhatározatot, mely elvben a háborús propaganda ellen szól, valójában azonban újra a független média normális működését fenyegeti” – írták az állásfoglalásban.

Hozzátették, hogy a kormány akcióterve „elvben a háborús propaganda ellen lép fel”, de „a célzott kör a pártokon kívül a média, annak is az a része, mely külföldről támogatást kap”. Majd a határozatban szereplő mondatra utalva (miszerint: „Amennyiben megállapításra kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára”) azt írták: 

Hogy ezt miként lehet jogállami keretek között megvalósítani, azt az igazságügy-miniszternek kell kitalálnia, méghozzá e hónap végéig. Lehetetlen feladat, már most szólunk! A háborús propaganda egzakt jogi meghatározása mást jelenthet a kormány és mást a köz számára.

Szóvá tették azt is, hogy a „rohamtempóban összeeszkábált kormányhatározat nem tér ki a részletekre, mintha csak az lett volna fontos, hogy a lehető leggyorsabban ismét megjelenjen egy olyan jogszabály, amely a puszta létével is jelzi: jó lesz vigyázni, a kormány figyel, s ha kell, lecsap”. Továbbá kitértek arra, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal már elkezdte listázni a magyar lapokat, és néhány független orgánumnak az orosz–ukrán háborúról írt tényszerű cikkét a háborús propagandát terjesztők listájára helyezték. Szerintük ez annak a jele, hogy  a „célszemélyek” már alakulnak.

„A MÚOSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a kormánynak nem az a dolga, hogy akadályozza az újságok működését. Nem az a dolga, hogy a független lapokat jogszabályokkal fenyegesse, melyek anyagi létüket tovább nehezíthetik. E lapok az olvasók támogatásából élnek, amit kiegészítenek a külföldi pályázatokon elnyert pénzek.

Ezek olyan projektek megvalósulását segítik általában, melyek egy európai ország demokratikus működéséhez szükséges informáltságot erősítik. Ez nem háborús propaganda!

– írta a szervezet, amely végül azt is megjegyezte: „A kormány állítólag békemissziót indított az orosz–ukrán háború lezárásáért, itthon viszont háborúba kezdett a független sajtó ellen. Egy demokratikus, a sajtószabadságot és a tájékoztatás szabadságát tiszteletben tartó hatalom ilyet nem tesz.

Rovatok