Index Vakbarát Hírportál

Jövőre eltörlik a távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadót

2024. július 11., csütörtök 10:15

Kedden a reptéren a légi forgalmi adó megszűnéséről, majd egy sajtótájékoztatón a távközlési és a gyógyszergyártói extraprofitadó eltörléséről beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV-nek. A bejelentésben azonban semmi új nincs, már 2023-ban tudni lehetett, hogy megszűnnek ezek az extraprofitadók.

Szerda reggel tartott sajtótájékoztatót Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, mely során elmondta, hogy a 2022-ben bevezetett extraprofitadók egy részét eltörlik. A kedden bejelentett, a légi forgalmi extraprofitadó megszüntetése után egy nappal a távközlési, valamint a gyógyszergyártó cégeket terhelő adókat is eltörlik 2025 januárjától – írja az atv.hu.

A riporter kérdésére adott válasz azonban már ismert volt, ugyanis a 2023. május végén megjelent Magyar Közlönyben már ismertették, hogy csak 2025 januárjáig maradnak velünk az extraprofitadók.

Érdekesség továbbá, hogy épp az ATV kérdésére válaszolt úgy Nagy Márton 2023 májusában, hogy azt kivezeti, ugyanakkor – mint azt a nemzetgazdasági miniszter mondta – „mindig azt képviseltem, hogy csak akkor kell kivezetni, ha nincs extraprofit”.

Mivel a gyógyszergyártói  szektorban szerinte nincs ilyen, így azt ki lehet vezetni. Azonban a tárcavezető szerint vannak olyan iparágak, ahol látható továbbra is extraprofit, ezt meg kell vizsgálni.

Ellenben kijelentette, hogy a bankok extraprofitadója indokolt.

A pénzintézetek esetében az volt a megállapodás, hogy a gazdaság támogatása ellenében nem emel adót a kormány, amit a miniszter elmondása szerint be is tartottak. „Az idei évben megvalósul, hogy 270 milliárd a teljes bankadó, és a felét le lehet vonni” – mondta. 

Mivel a bankok nem növelték állampapír-állományukat, szükség volt a szabályok módosítására. Nagy Márton elmondása szerint alapvetően az volt a terv, hogy akkor lehet felezni, ha állampapírt vásárol a bankrendszer. Az ATV kérdésére a miniszter azt válaszolta, hogy nagyon jó évet zártak a bankok, így kibírják az extraprofitadót.

A Bankszövetség ugyanakkor tiltakozik, mivel a szervezet szerint nem volt extraprofitjuk 2023-ban. A nemzetgazdasági miniszter elmondása alapján a bankadó 280 milliárd forint lesz, amelynek felét, 140 milliárd forintot lehet majd levonni.

A bankokhoz hasonlóan a biztosítók is felezhetik az extraprofitadót – bizonyos feltételek mellett. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyedi elbírálás mellett, azonban az állampapír-vásárlás és a növekmény figyelembevételével, meghatározott időszakban történik majd a biztosítók adójának vizsgálata.

Nagy Márton elmondta, hogy a bankok nem terhelhetik a megemelt tranzakciós illeték terheit az ügyfeleikre, valamint nem vonhatják vissza a már meglévő kedvezményeket sem.

Rovatok