Index Vakbarát Hírportál

Több mint 15 órát késik egy Budapestről Ciprusra tartó járat

2024. július 12., péntek 10:52

Több mint 15 órás késéssel indul a Wizz Air egyik Budapestről Ciprusra tartó járata. A csúszással kapcsolatban a repteret és a légitársaságot is kerestük. A Budapest Airport az Indexszel azt közölte, a járat eredetileg a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről indult volna, „azonban mivel a légikikötő technikai okok miatt jelenleg zárva van, a járat ma este Budapestről indul”.

Újabb Wizz Air-járat indul jelentős késéssel a budapesti reptérről. Olvasónk beszámolója szerint a társaság Budapestről Larnakába induló járata reggel 6 óra helyett este, 21 óra 20 perckor száll fel. 

Néhányan úgy tudják, géphiány miatt nem tudnak időben elindulni, és időközben már a gép kapuszámát is törölték. Jelenleg több járat is késéssel száll fel, azonban csak a Ciprusra tartó járat indul ekkora csúszással.

A több mint 15 órás késéssel kapcsolatban a Wizz Airt és a Budapest Airportot is kerestük. A légitársaság válaszát változtatás nélkül közöljük:

„A Debrecen Nemzetközi Repülőtér kifutópályájának lezárása előreláthatólag minden július 12. és 15. közötti, Debrecenből induló vagy oda érkező járatot érint. A Wizz Air munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy az extrém időjárási viszonyok miatt kialakult helyzet ne tehesse tönkre utasai nyaralását, így az összes érintett járatot Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre irányítják át. A légitársaság buszok segítségével juttatja el az utasokat Debrecenből a fővárosba, illetve a visszaérkező, ezt igénylő utasokat Budapestről szintén buszokkal szállítják Debrecenbe. 

Néhány menetrendi változás következhet annak érdekében, hogy mind a budapesti, mind a debreceni utasok elérjék úti céljukat. Ezért az eredetileg július 12. reggelén Debrecenből induló, majd Budapestre áthelyezett, Lárnakába repülő járat ma este száll fel.

Az utasokat a járatukat érintő változásokról minden esetben tájékoztatja a Wizz Air, ezt azonban csak a wizzair.com weboldalon, illetve a légitársaság applikációján keresztül, a vásárláskor megadott elérhetőségeken tudja megtenni. Így azok, akik nem közvetlenül a WIZZ felületein vásároltak, forduljanak információkért a közvetítő oldalakhoz vagy utazási ügynökségekhez. Aktuális járatinformációkat a Wizz Air vonatkozó oldalán találnak: https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/jaratinformaciok/aktualis-jaratinformaciok#/

A Wizz Air most is és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy utasai a lehető leggyorsabban, legbiztonságosabban és a legkedvezőbb áron juthassanak el úti céljukhoz, az extrém időjárási körülmények és a piaci nehézségek ellenére is.”

Eredetileg Debrecenből indult volna 

A Budapest Airport lapunkkal azt közölte, a Wizz Air „W6 2719-es járatának indulási helye eredetileg a Debreceni Nemzetközi Repülőtér lett volna, azonban mivel a légikikötő technikai okok miatt jelenleg zárva van, a járat ma este Budapestről indul”.

A reptér a légitársaságtól azt a tájékoztatást kapta, hogy értesítették az utasokat a változásról.

Mint arról az Index is írt, csütörtök délután a Debrecen Nemzetközi Repülőtér munkatársai olyan hibát észleltek a futópálya felületén, amelynek következtében a reptér ideiglenes bezárása mellett döntöttek. A közlemény szerint a meghibásodás a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt alakult ki.

A hiba kijavítása – időjárási körülmények függvényében – legalább egy hetet vesz igénybe, így az ideiglenes zárásról minden menetrendszeri és charterjáratot működtető partner légitársaságot tájékoztattak, hogy azok mielőbb meghozhassák a járatok átütemezésével kapcsolatos döntéseiket – írta a tájékoztatójában a debreceni repülőtér.

Európa-szerte áll a bál a reptereken 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az utóbbi időben több járat is jelentős késéssel indult a budapesti reptérről. A csúszások miatt a szurkolók tömegesen késtek le Eb-meccseket, de a Ryanair Barcelonából Budapestre tartó gépének utasai ennél is nagyobb problémába ütköztek, volt, aki 24 órát várakozott Barcelonában.

Azonban nemcsak a Liszt Ferenc Repülőtéren áll a bál, hanem Európa-szerte is kaotikus a helyzet a légi közlekedésben.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonnali beavatkozásokat sürgetett, miközben a Budapest Airport segítőpontokat alakított ki a járatkésések miatt a repülőtéren várakozó utasoknak. A tárcavezető a HungaroControl vezetőjét is berendelte, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: amit a légi közlekedésben látunk, az tűrhetetlen.

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az üggyel kapcsolatban lapunknak úgy nyilatkozott, „folyamatosan nyomon követi a légi forgalmi piacot és a Magyarországon is működő légitársaságok tevékenységét, és hatáskörei keretében támogatja a folyamatban lévő fogyasztóvédelmi hatósági eljárásokat”.

Rovatok