Index Vakbarát Hírportál

Évszázados csúcsot döntött a hőmérséklet, 1922 óta nem volt ilyen meleg

2024. július 12., péntek 20:24

Július 11-én Kelebián a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. Az addigi legmelegebbet Szerepen mérték 1922-ben. A fővárosi és az éjszakai melegrekordok is megdőltek az elmúlt napokban.

Mint írtuk, csütörtökön nagyrészt napos, meleg idő volt az ország nagy részén, a meteorológusok az ország egész területére figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt. Tizenegy vármegyében hármas fokú, piros figyelmeztetés volt érvényben a hőség miatt.

A HungaroMet jelentése szerint végül aznap, július 11-én Kelebián a hőmérséklet elérte a 40 Celsius-fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. Az eddigi legmagasabb 38,5 fok volt, amit Szerepen mértek 1922-ben, 102 éve.

A fővárosban sem volt még ilyen meleg ezen a napon, mióta rendszeres hőmérsékleti méréseket végeznek. Újpesten 38,5 fokot mértek, a korábbi rekord 1968-ban született Budapest Kamaraerdő állomáson, amikor 37,5 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

„Éjszaka nem tudott lehűlni a levegő 26,9 fok alá Boda állomásunkon, amivel megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja, ugyanis ezen a napon 24,8 fok volt a rekordtartó, amit Szekszárd Palánkpuszta állomáson rögzítettünk 2017-ben” – írják a közleményben.

Budapesten is szokatlanul enyhe volt az éjszaka, 25,6 fokig hűlt a levegő Lágymányoson, amivel megdőlt a napi legmagasabb fővárosi minimum-hőmérséklet rekordja, az eddigi rekord 23 fok volt, amit szintén Lágymányos tartott 2012-ből.

Már a második intenzív hőhullám tombol Közép- és Kelet-Európában

Az idei június középhőmérséklete a HungaroMet mérései alapján Magyarországon átlagban 21,6 fok volt, ami 1,8 fokkal haladja meg az 1991–2020-as klímaátlagot, és az ötödik legmelegebb június lett 1901 óta, de soha ilyen meleg első fél évet nem regisztráltak még Magyarországon, mint idén – emelte ki az MCC Klímapolitikai Intézet.

Mint írtuk, júniusban átlagosan a globális átlaghőmérséklet is 1,5 fokkal haladta meg az iparosodás kezdete óta tartó hivatalos mérések eredményeit, így már 13. hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok.

Még csak július közepe van, de már a második intenzív hőhullám tombol Közép- és Kelet-Európában, nem beszélve Dél-Európáról – jelezték. Hozzátették: az éghajlatváltozás egyik nyilvánvaló jele térségünkben a magas hőmérsékletekkel járó szélsőségek gyakoriságának növekedése.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok