Index Vakbarát Hírportál

Nem működnek a liftek egy budapesti kórházban, az udvaron vettek vért a betegtől

2024. július 12., péntek 06:18

A Péterfy Sándor Utcai Kórházban több lift is elromlott, így az udvaron lévő buszban vettek vért egy betegtől. A Szent János Kórház egyik osztályán pedig a klíma ment tönkre, ezért a tervezett műtéteket elhalasztották.

Kontrollra érkezett egy kerekesszékes, szklerózis multiplexes beteg szerdán a Péterfy Sándor Utcai Kórházba, de egy órát várakoznia kellett az udvaron, mert nem működött a lift. Hosszas tanácskozás után egy ápolónő az udvaron lévő betegszállító buszban vett tőle vért. 

Az RTL Híradónak az érintett páciens közölte, annyira felment a vérnyomása, hogy azt mondta, hogy ne is mérjenek vérnyomást, és az orvosával sem tudott találkozni. A kórházban „A lift üzemen kívül” felirattal jelzik a hibát, de van, ahol ki sincs írva, csak a gomb megnyomása után válik világossá, hogy nem működik. 

Egy betegszállító elmondta, hogy az ötemeletes épületben összesen 8 lift van, de egy ideje csak hármat tudnak használni. Egy beteg pedig arról beszélt, hogy „két hete nincs lift a középső, 12-es portánál. Azt mondták, hogy még másfél hónapig nem lesz lift, mert nincs állítólag beszállító, aki a drótkötelet felszerelje.” Az RTL úgy tudja, a 10-es számú liftet már javítják, közben 4 liftet felújítanak az épületeben. 

Elromlott a klíma, 31 fok a műtőben

Eközben a Szent János Kórház ortopédiai osztályán a klíma romlott el, ami miatt több műtétet elhalasztottak. Egy műtétre váró beteg a csatornának azt írta, több mint 6 óra várakozás után „jött a nővér, hogy nem biztos, hogy lesz műtét, mert nem működik a klíma a műtőben, ahol már 31 fok feletti hőmérsékletet mértek”. Estére derült csak ki, hogy nem javítható a meghibásodott klíma, ezért törölték a heti ütemtervet és hazaküldték, új időpontot szeptemberre kapott. 

Az RTL megkeresésére a kórházak műszaki karbantartásáért felelő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság közölte, hogy a klíma „javítását haladéktalanul megkezdték”, és „ideiglenes műszaki megoldásokkal (…) intézkedtek a szükséges hűtés biztosításáról”. A János Kórháztól pedig azt a választ kapták, hogy  „a tervezett műtéteket elhalasztották. A súlyos sérültek felvételét és ellátását az Országos Mentőszolgálat koordinálja.”

Rovatok